31 Μαΐ 2016

Μνημείο για την "Αρχόντισσα Σωτηρκάτισσα" στη Σωτήρα


Μνημείο αφιερωμένο στην "Αρχόντισσα Σωτηρκάτισσα", γυναίκα της Σωτήρας πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος Σωτήρας.

Το γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τον διάσημο και διακεκριμένο κύπριο γλύπτη, Φίλιππο Γιαπάνη, θα έχει ύψος 2,20 μέτρα και θα στηθεί έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας.


Θα είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Σωτήρας, τη στοργική γυναίκα, την εργατική μάνα του μόχθου και της αγροτιάς, του αγώνα και της οικογένειας.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις που έγιναν με το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Μνημείων του Δήμυο Σωτήρας, συμμετείχε και ο Πρώην Πρόεδρις της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, κ. Κίκης Κωνσταντίνου, ο οποίος υπέβαλε τις απόψεις και τις εισηγήσεις του, αφού διατελεί Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πάρκου Γλυπρικής Αγίας Νάπας, ενώ τον ενώνει προσωπική φιλία με τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη.


Το γλυπτό θα απεικονίζει μία γυναίκα, η οποία βρίσκεται ελαφρώς σε κίνηση, ενώ θα είναι ντυμένη με παραδοσιακά ρούχα της Σωτήρας.


Η επιλογή της μορφής αλλά και της απεικόνισης του γλυπτού έγινε μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων για να μαζέψουν παλιές φωτογραφίες από τις γιαγιάδες τους, ούτως ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν ως στοιχείο έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.


Ο Φίλιππος Γιαπάνης

Κατάγεται από την Αµµόχωστο και ασχολείται µε τη γλυπτική από το 1995. ∆ηµιουργίες: Πάρκο Γλυπτικής Μικρή Σαλαµίνα στη Φασούλα, Βραβευµένο γλυπτό στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, Βραβευµένο γλυπτό στο Κάβο Γκρέκο, Γλυπτό για τα 100 χρόνια της Ανόρθωσης.

Εκπομπή ΡΙΚ "Εντέχνως" με συνέντευξη από τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη:

SotiraNews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.