9 Ιουν 2016

Πολύ κοντά στην κατοχύρωση του κολοκασιού


Μια ανάσα πριν από την επίσημη ένταξη στο ευρωπαϊκό μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, δύο προϊόντων της βρίσκεται η Κύπρος. Πρόκειται για το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι/πούλλες της Σωτήρας.

Πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι μέσα σε διάστημα ενός μηνός αναμένεται η ευρωπαϊκή σφραγίδα κατοχύρωσης ειδικά για το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ). Πολύ σύντομα επίσης αναμένεται η κατοχύρωση και για το Κολοκάσι και τις Πούλλες Σωτήρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξαν ενστάσεις στο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έτσι αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην κατοχύρωσή των συγκεκριμένων προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι το Yυπουργείο επιχειρεί να εξασφαλίσει την κατοχύρωση και για μια σειρά από άλλα κυπριακά προϊόντα, όπως ροδόσταγμα αγρού, λούντζα, ποσυρτή, λουκάνικο Πιτσιλιάς κ.α.

Στη σημαντικότητα της κατοχύρωσης των εν λόγω προϊόντων για την τοπική αγροτική ανάπτυξη, είχε σταθεί ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κουγιάλης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από μερικούς μήνες. Όπως είχε δηλώσει, αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται με πρώτες ύλες, οι οποίες παράγονται σε μεγάλο ποσοστό από τη περιοχή προέλευσης του προϊόντος. «Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η τοπική παραγωγή, η δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». Είχε σημειώσει μάλιστα πως τα προϊόντα που θέλει να κατοχυρώσει η Κύπρος προέρχονται από διαφορετικά σημεία της Κύπρου, καθώς στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και της γαστρονομίας της Κύπρου.

Αργεί ακόμα το χαλούμι
Σε ότι αφορά το μείζον θέμα κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ), δεν αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο ανέφεραν ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τη σχετική απόφαση σε τρεις περίπου μήνες. Όπως μας επισημάνθηκε, στις 8 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου για το θέμα των ενστάσεων (μίας ένστασης από το ΗΒ και 8 από ιδιώτες). Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αποστέλλονται στις Βρυξέλλες. Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη, στην οποία έχει εμπλοκή η Κύπρος. Τον τελευταίο λόγο από τούδε και στο εξής τον έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.