26 Ιουλ 2016

Ποινές φυλάκισης σε 7 πρώην υπάλληλους του Δήμου Παραλιμνίου


Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για επτά πρώην υπαλλήλους του Δήμου Παραλιμνίου οι οποίοι καταδικάστηκαν πριν από λίγο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Πρόκειται για υπαλλήλους που βρέθηκαν ένοχοι στη γνωστή υπόθεση με τα κρεβατάκια στις παραλίες, που αποκαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012.

Τότε είχαν συλληφθεί 12 υπάλληλοι εκ των οποίων τελικά καταδικάστηκαν οι 7 με βασική κατηγορία την κλοπή υπό υπαλλήλου αφού κρίθηκαν ένοχοι για οικειοποίηση χρημάτων από τις εισπράξεις σε παραλίες για κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης. Οι επτά πρώην υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου αντιμετώπιζαν συνολικά 98 κατηγορίες και το συνολικό ποσό που οικειοποιήθηκαν ανέρχεται γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών στον Μανώλη Μότη 68 χρόνων, ο οποίος οικειοποιήθηκε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Κώστα Φιλίππου 41 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 20.900 ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Νεόφυτο Νεοφύτου, 44 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 21.412 ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Αντρέα Σοφόκλη, 62 χρόνων, που οικειοποιήθηκε ποσό 20.367 ευρώ, ποινή φυλάκισης δυόμιση μηνών στον Χριστάκη Περικλή, 54 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 100 ευρώ, ποινή φυλάκισης 45 ημερών στον Χριστάκη Νικολάου, 59 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 15 ευρώ και ποινή φυλάκισης 45 ημερών στον Χριστάκη Ταμένο, 54 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 12 ευρώ.

Οι ποινές φυλάκισης είναι άμεσες και ξεκινούν από σήμερα. Στις δύο περιπτώσεις των ατόμων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 45 ημερών, η αποφυλάκισή τους θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα αφού όλοι οι σημερινοί καταδικασθέντες τελούσαν τον τελευταίο περίπου μήνα υπό κράτηση μέχρι να τους επιβληθεί η ποινή.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου που είχαν στήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου μηχανισμό παρακολούθησης των υπαλλήλων, επέδραμαν στις παραλίες του Πρωταρά. Όπως διαπιστώθηκε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σε αρκετές περιπτώσεις τύπωναν 2, 3 ή και περισσότερες φορές την ίδια απόδειξη σε πελάτες για κρεβατάκια και ομπρέλες. Όλοι τους προφασίζονταν τεχνικό πρόβλημα στη συσκευή και συγκεκριμένα ότι επηρεαζόταν από την υγρασία. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 21 Μαΐου 2012 και 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο Παραλίμνι και οι πρώην υπαλλήλων του Δήμου ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση εισιτηρίων για ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών.

Για την εισαγγελία την υπόθεση παρουσίασε η εισαγγελέας Πόπη Πίτσιλλου και την ποινή επέβαλε ο δικαστής Θωμάς Θωμά.

Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Θωμάς Θωμά διαβάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων δεν ήταν της ίδιας έκτασης και του ίδιου βαθμού και ότι ορισμένοι από αυτούς για αρκετούς μήνες εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα και τον υπολογιστή τους για να εκδίδουν μεγάλο αριθμό επανεκτυπωμένων αποδείξεων με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται χρήματα, εξαπατώντας τόσο τον εργοδότη τους, τον Δήμο Παραλιμνίου, όσο και το κοινό.

Χαρακτήρισε «μεμονωμένη» την εγκληματική δραστηριότητα τριών από τους κατηγορουμένους, αφού όπως είπε καταχράστηκαν μικρά ποσά, ενώ ένας από αυτούς καταχράστηκε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και γι’αυτό η ποινή φυλάκισης του είναι μεγαλύτερη.

Επιβάλλοντας τη ποινή το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων, τον έντιμο πρότερο βίο τους, την αποζημίωση που δόθηκε στον Δήμο Παραλιμνίου, τις προσωπικές τους συνθήκες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους επτά και το γεγονός ότι δύο κατηγορούμενοι είναι πέραν των 60 χρόνων.

Ανέφερε ακόμα ότι ως μετριαστικοί παράγοντες λήφθηκαν υπόψη οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσαν στους ιδίους και στις οικογένειες τους οι ποινές φυλάκισης τους και στο γεγονός ότι έχουν περάσει 4 περίπου χρόνια από τη διάπραξη των αδικημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα αδικίας και ανισότητας που είχαν οι κατηγορούμενοι από την διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον ενός από αυτούς, δηλαδή του Κώστα Αντωνίου, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Είπε ακόμα ότι δεν έγιναν οποιαδήποτε διαβήματα για εντοπισμό του κατηγορουμένου ούτε ξεκίνησε διαδικασία έκδοσης του.

Ανέφερε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για κατάχρηση εξουσίας και η απώλεια εργασίας τους δεν λήφθηκε υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας όπως ορισμένοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης τους ζήτησαν να ληφθεί υπόψη.

Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής είπε πως δεν έχει εγερθεί από κανένα κατηγορούμενο ζήτημα επηρεασμού τους δικαιώματος τους να τύχουν δίκαιης δίκης από τυχόν δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο.

Όσον αφορά το θέμα της αναστολής της ποινής φυλάκισης των κατηγορουμένων ο κ. Θωμά είπε πως τα γεγονότα δεν συντρέχουν για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχε αθωώσει και απαλλάξει πέντε υπαλλήλους που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα τους Κοσμά Κοσμά, 57 ετών, Παναγιώτη Ανδρέου, 50 ετών, Αντώνη Μουστακίδη, 62 ετών, Μάριο Πιερέττη, 34 ετών και Τάσο Μαρούλλη, 42 ετών.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 και οι κατηγορούμενοι συνελήφθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 ως ύποπτοι για κατά συρροή κλοπές από τις εισπράξεις από την ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών παραλίας, στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου στην περιοχή Πρωταρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.