6 Ιουλ 2016

Αποκαλυπτική έκθεση για εμπλοκή αστυνομικών με υπόκοσμο (πίνακας)


Από τον Γενάρη του ’15 γνώριζαν στην Αστυνομία μέσω εμπεριστατωμένης έκθεσης για την εμπλοκή αστυνομικών με τον υπόκοσμο. Όπως αναφέρεται σε έκθεση που ετοίμασε τριμελής Επιτροπή και κατατέθηκε τον Γενάρη του ’15, η πιο σοβαρή μορφή διαφθοράς στην Αστυνομία είναι αυτή της εμπλοκής αστυνομικών με τον υπόκοσμο.

Με βάση τη μελέτη αυτή ετοιμάστηκε η τελική έκθεση, που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή το φονικό στην Αγία Νάπα και την παρουσία δύο τουλάχιστον αστυνομικών στο τραπέζι του δολοφονηθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη (ο ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από σφαίρες εκτελεστών μαζί με τη γυναίκα του).

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, σύμφωνα με μέλος των αδιάφθορων, δηλαδή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, η άλλη σοβαρή μορφή διαφθοράς που παρατηρείται είναι οι κλοπές από τις εισπράξεις ενταλμάτων και τα διάφορα ταμεία που χειρίζεται η Αστυνομία. Άλλο είδος διαφθοράς είναι και η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών της Αστυνομίας προς τον υπόκοσμο, ενέργεια που «θα πρέπει να θεωρείται σοβαρό αδίκημα διαφθοράς και επιτέλους να διωχθεί ποινικά, με αυστηρές ποινές, έτσι ώστε το μήνυμα της ηγεσίας για ''μηδενική ανοχή'', να μεταδοθεί πειστικά προς όλα τα μέλη της», αναφέρεται στην έκθεση.

Όσον αφορά στην εμπλοκή αστυνομικών με τον υπόκοσμο, το μέλος των αδιάφθορων ανέφερε στην Επιτροπή ότι οι αστυνομικοί δέχονται χρήματα για την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών ή για τη βοήθειά τους στη διενέργεια αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Αυτό αποτελεί μια σοβαρή μορφή διαφθοράς, η οποία πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για οποιαδήποτε υπηρεσία (είτε εντός είτε εκτός Αστυνομίας), υπεύθυνη για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αστυνομικό, η σημερινή νομοθεσία κατά της διαφθοράς δεν είναι ικανοποιητική, ιδιαίτερα στο θέμα των νομικών εργαλείων που παραχωρούνται στην Αστυνομία για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς.

Η διαφθορά εντοπίζεται από την κατ’ εξοχήν υπηρεσία καταπολέμησής της εντός της Αστυνομίας και από τα εξής: Έλεγχοι για το κατά πόσο υπάρχουν καθυστερήσεις και παρατυπίες στην εξέταση των ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων, έλεγχος του οπλισμού και των πυρομαχικών, της κυβερνητικής περιουσίας, των μητρώων εγκλημάτων, διερεύνηση υποθέσεων και διακίνηση ποινικών φακέλων. Εδώ, εντοπίζεται τυχόν προσωπική εμπλοκή μέλους της Αστυνομίας σε υπόθεση που αφορά συγγενικό ή γνωστό του άτομο.

Στην έκθεση τονίζεται ότι μια άλλη μορφή διαφθοράς, που παρουσιάζεται ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας είναι αυτή που συμβαίνει κατά την είσπραξη ενταλμάτων. Η ευκαιρία για αστυνομικούς της τροχαίας, να δεχθούν «παράνομα χρήματα», κατά τη διαδικασία έκδοσης προστίμου, για τροχαία παράβαση, ισχύει ακόμα, παρά τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση των αδιάφθορων για τα αίτια της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση, οι παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων (ο νεποτισμός) και η έλλειψη κατάλληλης νομοθεσίας για τη διαφθορά είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που προάγουν τη διαφθορά στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά, η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις απολαβές των αστυνομικών, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε πράξεις διαφθοράς. Επίσης, τα πολιτικά κόμματα με την παρέμβασή τους σε μεταθέσεις, προαγωγές κτλ., προάγουν τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία.


Μέτρα για πάταξη της διαφθοράς

> Σύσταση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας για θέματα Διαφθοράς, μέσα από κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Η Υπηρεσία αυτή να έχει τη δυνατότητα διερεύνησης και ποινικής δίωξης αδικημάτων διαφθοράς, με τη χρήση κατάλληλης τεχνολογίας και άλλων ειδικών μεθόδων (παρακολουθήσεις, υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, απαγόρευση ατόμων να φύγουν από τη χώρα, αίτηση πληροφοριών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών, κτλ.).

> Δημιουργία θεσμού Επιτρόπου κατά της Διαφθοράς.

> Θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με την άρση των τηλεπικοινωνιακών απορρήτων, για διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς.

> Θέσπιση νομοθεσίας που να ρυθμίζει τους ελέγχους ακεραιότητας και τη χρήση υπό κάλυψη αστυνομικών.

> Άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, τόσο για τους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας, αλλά και για μέλη της Αστυνομίας, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις.

> Θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία και διασφάλιση της ανωνυμίας των πληροφοριοδοτών (π.χ. λειτουργία HOTLINE για ανώνυμες καταγγελίες, κουτιά για ανώνυμη γραπτή υποβολή παραπόνων, προγράμματα προστασίας μαρτύρων, κτλ.).

> Θέσπιση νομοθεσίας που αφορά στη «Σύγκρουση Συμφερόντων» ή όπως αλλιώς ονομάζεται το ασυμβίβαστο.

> Διατήρηση του επιπέδου των απολαβών των μελών της Αστυνομίας, σε ικανοποιητικά επίπεδα και δίκαιων μισθολογικών κλιμάκων και προαγωγών, με σκοπό την αποφυγή δωροδοκίας ή απόπειρα δωροδοκίας ή άλλων μορφών διαφθοράς.

Πηγή: Φιλελεύθερος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.