19 Ιουλ 2016

Ξυλοφάγου: Οι Βάσεις κόβουν τις ακακίες για τα αμπελοπούλια


Στο κόψιμο ακακιών στο Κάβο Πύλα, πριν την επερχόμενη εποχή παράνομης παγίδευσης πουλιών, θα προχωρήσουν αυτή τη βδομάδα οι Βρετανικές Βάσεις, όπως αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρουν ότι «οι ακακίες έχουν φυτευτεί και ποτίζονται παράνομα για να μεγαλώσουν από παγιδευτές πουλιών» και προσθέτουν ότι «η πρόσφατη αερoφωτογράφηση της περιοχής έχει αποκαλύψει ότι οι παγιδευτές έχουν επιστρέψει στις περιοχές που είχαν κοπεί οι ακακίες, έχουν ξαναφυτέψει ακακίες και έχουν τοποθετήσει νέο αρδευτικό σύστημα και αυτό τώρα θα αφαιρεθεί».

Αναφέρουν επίσης ότι «η αεροφωτογράφηση έχει αποκαλύψει επίσης πως οι παγιδευτές έχουν δημιουργήσει διαδρόμους ανάμεσα στους θάμνους για να τοποθετήσουν τα δίχτυα παγίδευσης, τα οποία παγιδεύουν χιλιάδες προστατευόμενα Black Caps και άλλα μεταναστευτικά πουλιά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Σον Τάλι δήλωσε ότι «η εξάλειψη της παγίδευση πουλιών και η προστασία του περιβάλλοντος στις Βάσεις παραμένει μία από τις πιο κύριες προτεραιότητες των Βάσεων», προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή όσον αφορά την αφαίρεση της ακακίας από το Κάβο Πύλα».

«Η παγίδευση πουλιών είναι παράνομη σε όλη την Κύπρο και οι Βάσεις δεν θα ανεχτούν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα που πραγματοποιείται εδώ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «η ακακία είναι ένα φυτό το οποίο δεν μπορεί να φαγωθεί και δεν χρησιμοποιείται σε κανένα προϊόν, είναι ένα χωροκατακτητικό είδος που δεν εξυπηρετεί σε τίποτε εκτός από το να βοηθά στην παράνομη παγίδευση των πουλιών».

«Η ακακία αποτελεί επίσης κίνδυνο για το προσωπικό των Βάσεων κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο Πεδίο Βολής της περιοχής Καβο Πύλα, όπου οι σωλήνες άρδευσης προκαλούν κίνδυνο να σκοντάψουν και επίσης περιορίζεται το οπτικό πεδίο κατά την διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ανώτατος Αξιωματούχος της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων Δρ Philip Rushbrook είπε ότι «με αυτόν τον τρόπο, θα προστατευτούν τα πουλιά αλλά και το περιβάλλον», προσθέτοντας ότι "το Κάβο Πύλα είναι μία από τις πολλές Ειδικές Ζώνες Διατήρησης μέσα στις περιοχές των Βάσεων. Λόγω αυτού, έχουμε νομική υποχρέωση να αφαιρέσουμε τις ακακίες από αυτές τις περιοχές, όπως και το Τμήμα Δασών στο Κάβο Γκρέκο και στην λίμνη της Ορόκλινης στη Λάρνακα".

Ανέφερε επίσης ότι «μέχρι και την περασμένη βδομάδα, έχουν γίνει προτάσεις στους κοινοτάρχες των τοπικών κοινοτήτων για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα αφαίρεσης των ακακιών ανάμεσα στις οποίες και η πληρωμή χωριανών για να αναλάβουν την εργασία”, προσθέτοντας ότι “παρόλα αυτά οι προσφορές δεν έγιναν αποδεκτές και οι Βάσεις έχουν αποφασίσει να αφαιρέσουν τις ακακίες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

1 comments:

Iste oli rezili...asxoliste me ta ampelopoulia ...kai den asxoliste me tis ektasis dentro pou tha kopoun kai tha ta gemi soun ximika etsi na nekrosoun ola kai na min xana vlastisi tpt ....prin ligo keron ixame kai dio nelrous hroes giana katasvestisoun ta dasi kai twra den lete tipota gia auto to egklima pou tha kanoun

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.