20 Ιουλ 2016

Διάλογος εφ’ όλης της ύλης για τις δημοτικές εκλογές


Οι δημοτικές εκλογές είχαν πάντα τις ιδιαιτερότητές τους αναγκάζοντας πολλές φορές τα κόμματα να εργαστούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και να προβούν σε διαφορετικούς συμβιβασμούς. Στην παρούσα φάση και πέντε μήνες πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές έρχεται να προστεθεί μια ακόμα ιδιαιτερότητα, αυτή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεδομένα που αναγκάζουν τα κόμματα να μπουν σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ενόψει της επόμενης εκλογικής τους αναμέτρησης.

Από τη μια άρχισαν και θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε σχεδιασμούς με βάθος πενταετία, δηλαδή θεωρώντας πως τίποτε δεν θα αλλάξει. Από την άλλη προετοιμάζονται να αρχίσουν διάλογο και συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνεπάγεται αρκετές αλλαγές και διαφοροποίηση του σημερινού στάτους κβο στους 30 δήμους. Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αφήνει εκ των πραγμάτων ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

α) αναβολής των εκλογών του Δεκεμβρίου και διεξαγωγή τους αργότερα με βάση τα νέα δεδομένα,
β) πραγματοποίηση των εκλογών αλλά με μισή θητεία για τους εκλεγέντες και
γ) βεβαίως να μην υπάρξει καμιά αλλαγή δεδομένων.

Ο χρόνος που μένει μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι αρκετός, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη βάση αυτών των δεδομένων να στηθούν οι κάλπες. Η πιθανή μείωση αλλά και κατάργηση κάποιων δήμων θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σε έκταση, με τους επηρεαζόμενους να κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιό της την πρόταση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Μια πρόταση που αποδέχεται η Ένωση Δήμων και η οποία προνοεί μείωση των δήμων από 30 σε 22. Κάτι που σημαίνει πως υλοποίηση αυτή της αλλαγής συνεπάγεται και διαφοροποιήσεις στην όλη εκλογική διαδικασία.

Στο επόμενο διάστημα τα πολιτικά κόμματα θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά όλων των σεναρίων, προκειμένου να καταλήξουν εάν συμφέρει ή όχι αναβολή των εκλογών του Δεκεμβρίου ή να προχωρήσουν σε εκλογές, αλλά αυτοί που θα εκλεγούν να έχουν μειωμένη θητεία. Πριν προχωρήσουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αφού κανένα κόμμα -μετά και τα όσα συνέβησαν στις πρόσφατες Βουλευτικές- δεν θέλει να δει τους ψηφοφόρους να το τιμωρούν εκ νέου.

Παράλληλα, για τις πολιτικές δυνάμεις επικρατέστερο σενάριο είναι οι εκλογές του Δεκεμβρίου να διεξαχθούν κανονικά και απ’ εκεί και πέρα εάν αποφασιστεί μείωση θητείας ή οτιδήποτε άλλο θα το δουν με τον νέο χρόνο ή αργότερα. Ως εκ τούτου, οι διαβουλεύσεις και οι σχεδιασμοί για τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα προχωρήσουν κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παράλληλη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση. Σχεδιασμοί που αφορούν τόσο στην επιλογή υποψήφιων δημάρχων όσο και δημοτικών συμβουλίων.

Μέσα σ’ όλα αυτά, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να καταθέσει και πρόταση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας την οριζόντια ψηφοφορία, προτείνοντας την ψηφοφορία διά αλληλογραφίας και αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης των εκλογικών καταλόγων. Το ΑΚΕΛ άφησε χθες να διαφανεί πως αυτό που προέχει είναι η συζήτηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάνω στην ίδια γραμμή κινείται και το ΔΗΚΟ, το οποίο τάσσεται κάθετα εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας. Από την άλλη, η Συμμαχία Πολιτών είναι υπέρ της οριζόντιας και έτοιμη να συζητήσει την πρόταση του ΔΗΣΥ. Από την άλλη, για τους Οικολόγους είναι «καλοδεχούμενο αλλά όψιμο το ενδιαφέρον του ΔΗΣΥ για την οριζόντια ψηφοφορία». Διερωτώνται πού ήταν ο ΔΗΣΥ πριν από ένα χρόνο, όταν οι Οικολόγοι υποστήριζαν την οριζόντια ψηφοφορία για τις Βουλευτικές. Επίσης, οι Οικολόγοι ζητούν διευκρινίσεις γι' αυτό που υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ περί «διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών με οριζόντια ψηφοφορία ή αναβολής των εκλογών για δυόμισι χρόνια».

Πηγή: Φιλελεύθερος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.