11 Αυγ 2016

Τάσος Ισαάκ: 20 χρόνια μνήμης – Μια άγνωστη ιστορία του


Κυριακή. Βρυχιόταν η καυτή γη που έμελλε να δεχτεί πρόωρα ένα παλικάρι μόλις 24 ετών. Ο Αναστάσης, ο λεβέντης του Παραλιμνιού συμμετείχε στην μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωναν οι μοτοσικλετιστές. Θα τερμάτιζε στην κατεχόμενη Κερύνεια.Η γη που γέννησε τον Αναστάση, έγινε ταφόπλακά του το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου, στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ο νεαρός Αναστάσης, γιος του Ισαάκ κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά σε ηλικία 17.5 ετών. Σε μια σπάνια συνέντευξή του ο πατέρας του, Ισαάκ, αποκάλυψε μια άγνωστη ιστορία, προπομπό της πορείας που θα είχε ο γιος του.

Ήταν σε φυλάκιο στην Δερύνεια όταν εκτελούσε τα στρατιωτικά του χρέη. Το έσκασε για να πάει στο τούρκικο φυλάκιο που βρισκόταν απέναντι για να κατεβάσει από τον ιστό την σημαία του κατακτητή. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη στην περιοχή.

Οι προκλήσεις αρκετές. Το περιστατικό έφτασε στ’ αυτιά του Διοικητή του Αναστάση, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη τού είπε ότι θα τον παραπέμψει στο Στρατοδικείο για την ενέργειά του. Δεν πήρε πολύ χρόνο στον Κρητικό Διοικητή όμως για να ηρεμήσει. Όταν κόπασε ο θυμός του, πήρε πίσω τα λόγια του. Ήταν περήφανος για τον στρατιώτη του, γι΄ αυτό του είπε: «Τέτοιους άντρες θέλω. Είσαι δυνατός και παλικάρι, 30 Τάσους να είχε η Κύπρος, δεν θα τολμούσε να πατήσει ούτε ένας Τούρκος σε τούτο το νησί».

Η Κυριακή που ο Τάσος πήρε τον δρόμο της αθανασίας

Οι διαδηλωτές δεν λογάριαζαν τις προτροπές από το ψευδοκράτος αλλά και την κυβέρνηση Κληρίδη για μετριασμό των διαδηλώσεων. Ήταν αποφασισμένοι. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ στην Λευκωσία όπου οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση είχαν εισέλθει στη νεκρή ζώνη.

Στην Δερύνεια όμως το αίμα κόχλαζε. Η κατάσταση είχε ξεφύγει. Διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους γκρίζους λύκους αλλά και Τούρκους που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι μάχες διεξάγονταν σώμα με σώμα.

Ο Ισαάκ είχε εμπλακεί στις μάχες για να βοηθήσει έναν διαδηλωτή, ο οποίος πιάστηκε στα χέρια των Τούρκων που τον χτυπούσαν μανιωδώς. Δεν πρόφτασε να τον σώσει και βρέθηκε αυτός στα χέρια τους. Τα χτυπήματα τους, γεμάτα μίσος. Με ρόπαλα, λοστούς και πέτρες χτυπούσαν τον 24χρονο χωρίς έλεος. Πάλεψε, αντιστάθηκε μα δεν άντεξε. Άφησε στην γη που τον γέννησε την τελευταία του πνοή.

Καθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν.

Δείτε παλαιότερο βίντεο του SigmaLive, για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού:

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.