13 Σεπ 2016

Σωτήρα: Τουριστικός προορισμός υψηλών απαιτήσεων


Της Σταύρης Αττούνη:

Η ανακοίνωση για το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στον Δήμο Σωτήρας σηματοδοτεί την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να δώσει την πορεία και να καθορίσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο τουριστικής ανάπτυξης. Μπορούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή και να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό θέρετρο με τον δικό του χαρακτήρα, πιστό στη παράδοση και την αειφορία.

Όπως αναφέρεται στους άξονες στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, έμφαση δίνεται στον Άνθρωπο, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, στοχεύοντας στην ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού και στη βελτίωση του καταμερισμού των εσόδων, με σεβασμό στον τοπικό πληθυσμό.

Οι άξονες στρατηγικής είναι παράλληλοι με τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης:

1. Προστασία και σεβασμός στο περιβάλλον,
2. Ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη,
3. Διατήρηση και προβολή της τουριστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του τόπου.

Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να ανακαλύψουμε εξ' υπαρχής τον τροχό, γι’ αυτό μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της Μονεμβασιάς της Πελοποννήσου και να υιοθετήσουμε μερικές καλές ιδέες για τη δική μας περίπτωση. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην όμορφη Μονεμβασιά, είχα την ευκαιρία να θαυμάσω πώς η παράδοση και η τουριστική ανάπτυξη συμβαδίζουν και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η παλαιά πόλη (ένας άψογα διατηρημένος Μεσαιωνικός οικισμός) συνυπάρχει με την Νέα Πόλη (ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός) όπου οι επισκέπτες και τουρίστες μπορούν να απολαύσουν παραλίες, εκκλησίες και μοναστήρια, μουσεία, γεωλογικές εξερευνήσεις, τοπικά προϊόντα, μοναδικές γεύσεις σε εστιατόρια, πεζοπορία και θαλάσσια σπορ.

Με ένα παρόμοιο τρόπο ας δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Σωτήρα, όπου η Βυζαντινή μας κωμόπολη θα συνυπάρχει με μία μοντέρνα τουριστική περιοχή. Σε αυτό το πλάνο η πολύ πλούσια Θρησκευτική μας παράδοση, ο φυσικός μας πλούτος, οι παραλίες μας, οι παραδοσιακές ενασχολήσεις μας, τα τοπικά προϊόντα και φαγητά μας, θα μπορούν να συνδυαστούν με μία τουριστική περιοχή μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο του Δήμου, η οποία θα προσελκύει τουρίστες υψηλών απαιτήσεων.

Όπως μας έχει διδάξει η πείρα του παρελθόντος, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταστρέψουμε το περιβάλλον και να θυσιάσουμε την παράδοση και κουλτούρα μας σε μία άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Σαν κοινότητα καλωσορίζουμε οποιαδήποτε ανάπτυξη δεδομένου ότι αυτή σέβεται το περιβάλλον, τις αξίες μας, την καθημερινή μας ζωή και τις επόμενες γενιές. Ας δώσουμε λοιπόν κίνητρα και σε άλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Δήμο μας αφού πρώτα θωρακίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη της κοινότητάς μας.

"Σωτήρα Αμμοχώστου – Ένας Αειφόρος Τουριστικός Προορισμός Υψηλών Απαιτήσεων"

Σταύρη Αττούνη,
Ενεργός Δημότης Σωτήρας


(Φωτογραφία: υπέροχη θέα από τη Μονεμβασιά)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.