16 Νοε 2016

Ομπάμα: "Είναι εφικτή μια δίκαιη λύση του Κυπριακού"


Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε το πρωί στην Αθήνα, όπου και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, ολοκληρώθηκε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψης Ομπάμα στη χώρα.

Κατά την προσφώνησή του, ο Προέδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλους, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τις αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη λιτότητα, υπογραμμίζοντας επίσης πως η Ελλάδα «ανταποκρίνεται με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια» στις προκλήσεις του προσφυγικού, σημειώνοντας την ανάγκη περισσότερης ευρωπαϊκής υποστήριξης.


Λαμβάνοντας το λόγο, και χαιρετώντας ξανά στα ελληνικά με «καλησπέρα», ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η ελληνική φιλοξενία «δεν μας εκπλήσσει», παραθέτοντας σχετική φράση από τον Επιτάφιο του Περικλή. Τόνισε τη σημασία των δεσμών των δύο χωρών και της κληρονομιάς, κάνοντας μικρή αναφορά στους Ολυμπιακούς (και αστειευόμενος για τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς).


Νωρίτερα το απόγευμα και μετά το τέλος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα, οι δυο τους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης εκφράζοντας την ευχή και την επιθυμία να πετύχει η Ελλάδα.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι εφικτή. Μίλησε για τη συγκυρία, τονίζοντας ότι οι προοπτικές για λύση είναι ευνοϊκότερες από ποτέ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για να λυθεί ένα διεθνές πρόβλημα που χρονίζει.


Απαντώντας σε ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου για το αν μπορούν οι ΗΠΑ να πείσουν τον Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη στάση της χώρας του στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες προσηλωμένους στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Εάν τα μυαλά τους συναντηθούν τότε θα μπορούσανε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όλοι».


Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολύ χρόνο στο ζήτημα και ότι ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να λυθεί. Αν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία και αν βρεθεί μηχανισμός για μια μεταβατική περίοδο προς τη λύση θα το υποστηρίξουμε, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας» τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η διεθνής συνεργασία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα

Πηγή: news.in.gr / protothema.gr / iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.