2 Νοε 2016

Eκπαιδευτικοί εναντίον Αρχιεπισκόπου με... κατάργηση αργίας


Συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αφού, μετά την ανακοίνωση της ACCEPT – ΛΟΑΤΙ, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον ρατσισμό προχωρεί σε ψήφισμα για κατάργηση της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του.

Με ηλεκτρονικό ψήφισμα στην πλατφόρμα avaaz.org, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον ρατσισμό, καλεί όσους διαφωνούν με τις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, να υπογράψουν για την κατάργηση της σχολικής αργίας την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, αφού ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που προάγει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να κλείνει τις πόρτες του για να τιμήσει έναν άνθρωπο που συνεχώς παραβιάζει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υποστηρίζουν.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, για άλλη μια φορά, προώθησε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την ανισότητα.

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, οι πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή την εξαγγελία του για δημιουργία εκκλησιαστικών σχολείων από τα οποία θα βγαίνουν «σωστοί» άνθρωποι και όχι ομοφυλόφιλοι, είναι καταδικαστέες αφού ενισχύουν τα αρνητικά στερεότυπα για την ΛΟΑΤΙ κοινότητα και συμβάλλουν στην περαιτέρω περιθωριοποίηση όλων όσων υποφέρουν από διακρίσεις γενικότερα.

Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε ευθύνη και χρέος μας να αναλαμβάνουμε δράσεις εντός και εκτός σχολείου οι οποίες προάγουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως της όποιας διαφορετικότητάς τους.

Γι' αυτό το λόγο, το δημόσιο σχολείο οφείλει να παραμείνει ένα σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο, το οποίο θα αγκαλιάζει, θα σέβεται, θα συμπεριλαμβάνει και θα δίνει φωνή σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Ένα τέτοιο σχολείο δεν μπορεί να κλείνει τις πόρτες του την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου τιμώντας έναν άνθρωπο που συστηματικά και κατ'εξακολούθηση παραβιάζει διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, ζητούμε από το ΥΠΠ να εισηγηθεί την κατάργηση της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου κάθε 13 Νοεμβρίου, αφού πιστεύουμε πως ο δημόσιος λόγος που εκφέρει ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τις στάσεις ζωής που προωθούν τα αναλυτικά προγράμματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον Ρατσισμό


Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega Κύπρου, ανέφερε ότι σκέφτεται να δημιουργήσει εκκλησιαστικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου ουσιαστικά θα γαλουχούνται «φυσιολογικοί» άνθρωποι, αποφεύγοντας την ομοφυλοφιλία.

Μάλιστα, ο Μακαριότατος είπε πως υπήρξε στόχος για τη δημιουργία τέτοιου είδους εκπαιδευτηρίων από παλαιότερα, εντούτοις αναβλήθηκαν οι σχεδιασμοί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι δηλώσεις του πυροδότησαν νέα κόντρα με την κοινότητα ομοφυλοφίλων.

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το συμβάν στον Γενικό Εισαγγελέα ως παράβαση του Ποινικού Κώδικα που αφορά την προώθηση μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου "και θα προβούμε σε όλα τα σχετικά διαβήματα".

Ταυτόχρονα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θα ζητηθεί από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει τη στάση του καναλιού "που πρόβαλε και επέτρεψε την προώθηση ρατσιστικών μηνυμάτων και ρητορικής μίσους, και μάλιστα χωρίς αντίλογο".

Γαβριηλίδης: Λόγια μίσους

Σε συνέντευξή του στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Σίγμα «Αδιακρίτως», ο Πρόεδρος της Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης, τόνισε πως αποτελεί ανθρώπινο δικαιώματα να είναι οτιδήποτε επιθυμεί ο άλλος φτάνει να μην επηρεάζει τους γύρο του.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο κ.Γαβριηλίδης είπε, ακόμη, ότι «αν κάποιος είναι ΛΟΑΤ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχοποιείται». «Αυτό σημαίνει ότι προχωράς σε μια έκφραση μίσους», κατέληξε.

Πηγή: SigmaLive / CityFreePress

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.