18 Φεβ 2017

Οι στόχοι στη ζωή μας (της Ζαφείρως Κάστανου)


Της Ζαφείρως Κάστανου*:

Πόσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στη ζωή μας; Ο στόχος λειτουργεί σαν ένας φακός: συγκεντρώνει την εσωτερική μας δύναμη, (ικανότητες, δεξιότητες, θετικά στοιχεία) και τα κατευθύνει προς την πραγματοποίησή του.

Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αντιλαμβάνεται τον «στόχο» διαφορετικά. Για παράδειγμα, «στόχος» για κάποιους αποτελεί η επαγγελματική καταξίωση, για άλλους, η οικονομική άνεση, ενώ για μερικούς, η προσωπική και οικογενειακή ευτυχία κτλ.

Δεν αρκεί, μόνο, να ονειρευτούμε έναν στόχο, γιατί θα μείνουμε για πάντα στο ονειρικό επίπεδο. Χρειάζεται να ανοίξουμε τον δρόμο για την υλοποίησή του. Τι σημαίνει αυτό; Να βρούμε με ποιους τρόπους, με ποια μέσα, πώς δηλαδή θα φτάσουμε εκεί. Χρειάζεται να ερευνήσουμε, να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά, να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με αυτό που επιλέγουμε και θα θέλαμε να κάνουμε και να αρχίσουμε σιγά σιγά να το υλοποιούμε και να το βάζουμε σε εφαρμογή. Μην αφήνεις λόγια τρίτων να σε επηρεάζουν και να σε παρασύρουν. Διώξε μακριά οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια.

Περαιτέρω, οι στόχοι πρέπει να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Εάν δούμε τη ζωή μας ως μια σκάλα, κάθε σκαλοπάτι είναι και ένας μικρός στόχος, το τελευταίο σκαλοπάτι είναι η ολοκλήρωση του μακροπρόθεσμου σκοπού μας. Η αρχή θα είναι δύσκολη, το ανέβασμα της σκάλας θα είναι ανηφορικό, αλλά από τη στιγμή που κάναμε το πρώτο βήμα, χρειάζεται να προσηλωθούμε στον στόχο μας, μια γνωστή παροιμία, άλλωστε, λέει «αρχή ήμισυ του παντός».

Στη ζωή μας, βέβαια, πολλά πράγματα αλλάζουν και πιθανόν να συναντήσουμε εμπόδια στο δρόμο μας, τα οποία δεν πρέπει να μας λυγίσουν, αντίθετα, να μας πεισμώσουν να φτάσουμε ως το τέρμα. Κάθε φορά χρειάζεται να οραματιζόμαστε τους στόχους μας και αν το όνειρο και το μεράκι μας είναι ακόμα εκεί, να ψάχνουμε για νέες οπτικές γωνίες να το ξαναδούμε και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Για να γίνουν αυτά θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή, καθώς και ευελιξία για να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Απαραίτητο είναι να κοπιάσουμε, να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε θυσίες.

Ο καθένας θα αντλήσει δύναμη από την ψυχή του. Κλισέ αλλά… Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω! Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Φτάνει να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Εξάλλου, χειρότερος εχθρός μας είναι ο κακός μας εαυτός. Απαιτείται να ξεπερνούμε το ίδιο μας το άτομο, έτσι ώστε να φτάσει ως εκεί που επιθυμεί και ονειρεύεται.

Όταν σκεφτείς να τα παρατήσεις όλα… Θυμήσου την πορεία που έχεις διανύσει και τους κόπους που έχεις κάνεις. Η μαγεία βρίσκεται στη διαδρομή. Εκεί ανακαλύπτεις τον εαυτό και τα όριά σου. Πείσμωσε και συνέχισε με ψηλά το κεφάλι εστιάζοντας στον στόχο σου. Στο τέλος θα ανταμειφθείς με το νέκταρ της επιτυχίας και θα δεις ότι άξιζε τον κόπο!

*Ζαφείρω Κάστανου, φοιτήτρια νομικής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.