24 Φεβ 2017

Ελλάδα: Θρίλερ με δύο Τούρκους πραξικοπηματίες που συνελήφθησαν


Αθήνα: Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένα θρίλερ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με πρωταγωνιστές δύο Τούρκους αξιωματικούς που ήταν καταζητούμενοι στη χώρα τους.

Οι δύο κατηγορούνται από την κυβέρνηση για συμμετοχή τους σε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της απόπειρας παραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Ένας εξ αυτών συμμετείχε στην αποκαλούμενη «ομάδα δολοφονίας« που μετέβη με τρία ελικόπτερα το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε ο Ερντογάν, με σκπό να τον συλλαβουν.

Ποιοι είναι οι δύο αξιωματικοί

Σύμφωνα με διαστυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για έναν ιπτάμενο λοχαγό της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού, που συμμετείχε στην ομάδα που μετέβη στην Μαραμαρίδα. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος η ομάδα προσπάθησε να διαφύγει, τα μέλη της όμως συνελφθησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποσπάστηκε από αυτή την ομάδα και διέφυγε της σύλληψης. Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι τον βοήθησαν στο να διαφύγει ο πατέρας και η αδελφή του που ζουν στη Σμύρνη και τελευταία εθεάθη σε υπεραστικό λεωφορείο έξω από το Εσκίσεχιρ με κατέυθυνση την Κιουτάχια ή το Αφιονκαραχισάρ.

Ο άλλος αξιωματικός είναι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αντισυνταγματάρχης της Αεροπορίας Σταρτού που υπηρετούσε ως διοικητής σε Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων και το βράδυ του πραξικοπήματος συντόνιζε τη δράση τους.

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί φέρεται να κατέθεσαν πριν από τρεις ημέρες αίτηση ασύλου χωρίς να διευκρινίζουν πότε και από που μπήκαν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να εκκρεμεί το αίτημα τους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν πως οι τουρκικές αρχές δεν διευκρινίζουν για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι αναζητούνται, όμως φαίνεται να μπήκαν στην Ελλάδα την Δευτέρα εντούτοις πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη λένε πως οι έρευνες των Τούρκων λένε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ανήκουν στην ομάδα των στρατιωτικών που ετοίμαζαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι κινήσεις των ελληνικών αρχών είναι προσεκτικές καθώς η υπόθεση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς στο ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Διέρρευσε το ρεπορτάζ, λίγη ώρα μετά το ερώτημα του «Βήματος»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ενέργεια επιτελών της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να διαρρεύσουν -όπως φαίνεται- σε site απογευματινής εφημερίδας την είδηση περί σύλληψης και αίτησης ασύλου -από τις 17 Φεβρουαρίου- δύο Τούρκων καταζητούμενων για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος για περαιτέρω ενημέρωση του «Βήματος».

«Το Βήμα» γνώριζε εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες το περιστατικό και ερευνούσε διεξοδικά και με σοβαρότητα το σχετικό σημαντικό συμβάν.

Την Πέμπτη το μεσημέρι και εν όψει έκδοσης του κυριακάτικου φύλλου, ο δημοσιογράφος Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος επικοινώνησε με κορυφαίους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, για τον συνολικό χειρισμό του ζητήματος από τις ελληνικές αρχές και όχι μόνο. Κι αυτό με το δεδομένο ότι αφορά προφανώς «ευαίσθητα εθνικά θέματα, με σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις».

Ωστόσο οι επιτελείς της Κατεχάκη επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και υποσχέθηκαν ενημέρωση και νεώτερη συζήτηση, το συντομότερο δυνατόν.

Αντί αυτού, λίγη ώρα μετά, υπήρξε ανάρτηση σε site της σχετικής είδησης με επισήμανση ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψει να "μεταφερθούν" στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας».

Ο χρόνος της δημοσιοποίησης ενός ειδικού θέματος που υφίσταται εδώ και έξι μέρες, λίγη μόλις ώρα μετά τις συναντήσεις του δημοσιογράφου του «Βήματος» στη λεωφόρο Κατεχάκη, δεν μπορεί προφανώς να θεωρηθεί συμπτωματική.

Και όπως φαίνεται πολλοί θεωρούν προτεραιότητα όχι την συγκροτημένη, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, δημοσιογραφική έρευνα από «Το Βήμα» αλλά τις σκοπιμότητες και τις κυβερνητικές προτεραιότητες στα ΜΜΕ.

Πηγή: news.in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.