20 Φεβ 2017

Μάθε πόσα «ξέρει» για εσένα το Facebook


Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων στην εποχή της κυριαρχίας των social media δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο - και πολλοί εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν πόσο μεγάλος όγκος υλικού υπάρχει για αυτούς π.χ. στο Facebook.

Δεν είναι τυχαίο που τα «Big Data» χρησιμοποιούνται ήδη για σκοπούς στοχευμένης επικοινωνίας για διάφορους (διαφημιστικούς, προεκλογικούς κ.α.) σκοπούς, προκαλώντας ερωτήματα όσον αφορά στην ηθική διάσταση του όλου ζητήματος.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι: Εάν γνωρίζαμε όντως πόσα ξέρει για εμάς το Facebook, θα έπαιζε πραγματικό ρόλο; Κάποια εργαλεία επιχειρούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Το 2013, το Facebook λάνσαρε μια λειτουργία ονόματι Graph Search, που στην ουσία ήταν μια μηχανή αναζήτησης για το υλικό που διαθέτουν οι χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο. Οι δυνατότητές του ήταν πολύ μεγάλες, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Motherboard, επέτρεπε σε χρήστες να βρουν, για παράδειγμα, φωτογραφίες όλων των ελεύθερων γυναικών στις οποίες έχει κάνει like ένας συγκεκριμένος φίλος.

Όπως σημειώνεται, το Facebook «αθόρυβα» το απέσυρε από το προσκήνιο, ωστόσο είναι ακόμα λειτουργικό, αν και λίγοι το χρησιμοποιούν, τόσο επειδή έχει ξεχαστεί όσο και επειδή είναι πολύπλοκο και επειδή το Facebook δεν το προβάλλει ιδιαίτερα. Ωστόσο, ο Ίντι ντε Τσοκελέρ, ένας Βέλγος «ηθικός χάκερ»- όπως αυτοχαρακτηρίζεται ο ίδιος- δημιούργησε ένα web interface, το οποίο επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο να χρησιμοποιήσει σχετικά εύκολα τις δυνατότητες του Graph Search.

Το συγκεκριμένο εργαλείο, ονόματι Stalkscan, που μπορείτε να βρείτε εδώ, έχει σκοπό να δείξει στους χρήστες πόσες πληροφορίες δημοσιοποιούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, ενδεχομένως χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Ο χρήστης χρειάζεται απλά να κάνει copy-paste το link ενός προφίλ (το δικό τους ή κάποιου άλλου) και από εκεί και πέρα, μέσω του Stalkscan, μπορεί να προβεί σε λεπτομερείς αναζητήσεις με συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς να παραβιάζονται οι ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού (κοινώς, αυτά που ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει «κλειστά» δεν θα φανούν). Και, ως εκ τούτου, μπορείτε να θυμηθείτε πράγματα που κάνατε στο κοινωνικό δίκτυο τα οποία είχατε ξεχάσει.

Το Stalkscan δεν είναι το μόνο εργαλείο τέτοιου τύπου: Άλλο ένα είναι το Data Selfie, ένα browser extension που αναλύει τι δείχνει για την προσωπικότητα ενός χρήστη ο τρόπος που χρησιμοποιεί το Facebook, π.χ. πολιτικές αντιλήψεις, ενδιαφέροντα και ζητήματα που τον ενδιαφέρουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, το εργαλείο αυτό δείχνει στον χρήστη πώς μπορεί να ερμηνευτεί η προσωπικότητά του/να δημιουργηθεί ένα «προφίλ» για αυτόν μέσω της δραστηριότητάς του στο Facebook.

Εάν διαπιστώσετε πως δεν σας αρέσει το πόσα βρίσκονται για εσάς online, μπορείτε να προβείτε στις απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου ή, πολύ πιο απλά και αποτελεσματικά, να αρχίσετε να προσέχετε τι κάνετε και τι ανεβάζετε online.Πηγή: Huffingtonpost / SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.