17 Μαρ 2017

Αμπελοπούλια: 2,3εκ. πουλιά θανατώθηκαν το 2016


Με 2,3 εκατομμύρια πουλιά να εκτιμάται ότι έχουν θανατωθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο 2016, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου τονίζει την επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσεως τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα τελευταία ευρήματα του συνεχόμενου και συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης του Πτηνολογικού για την παράνομη παγίδευση δείχνει ότι 21 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα ήταν ενεργά το φθινόπωρο 2016 εντός της περιοχής της έρευνας πεδίου που καλύπτει περιοχές στη Λάρνακα-Αμμόχωστο και Άγιο Θεόδωρο-Μαρώνι.

Με βάση τα στοιχεία πεδίου του Πτηνολογικού, εκτιμάται ότι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να έχουν θανατωθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο 2016. “Η παράνομη παγίδευση πουλιών αποτελεί ένα σοβαρό και επίμονο πρόβλημα τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις Βρετανικές Βάσεις. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η χρήση ξόβεργων είναι διαδεδομένη και υπάρχουν εστιατόρια που παράνομα προσφέρουν αμπελοπούλια, ενώ στις Βρετανικές Βάσεις γίνεται εκτεταμένη παγίδευση με δίχτυα καθώς και εκτενής χρήση ηχομιμητικών συσκευών που οδηγούν τα πουλιά στον θάνατό τους”, σημειώνεται.

Η εκτεταμένη παγίδευση με δίχτυα, αναφέρεται, επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία πάταξης, όπου για τους μήνες Αύγουστο – Οκτώβριο 2016 οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 850 δίχτυα, ο υψηλότερος αριθμός διχτύων που κατασχέθηκε τα τελευταία 6 χρόνια. Όσο για τα ξόβεργα, οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν συνολικά περισσότερα από 3,500.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το επίμονο πρόβλημα και να αναλάβει περαιτέρω δράσεις σε διάφορα επίπεδα για την αντιμετώπισή του, ενώ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν επειγόντως μια σταθερή πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.