6 Μαρ 2017

Πρωταθλήτρια στο τσιμέντωμα η Κύπρος


Η Κύπρος αναδέχθηκε σε πρωταθλήτρια στο τσιμέντωμα της γης αφού σε έρευνα εδαφοκάλυψης σε χώρες μέλη της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι καλυμμένη με διάφορες αναπτύξεις σε ποσοστό 8% του εδάφους της. Ποσοστό 3,6% του εδάφους της Κύπρου είναι καλυμμένο με τσιμέντο. Τα πιο πάνω στοιχεία κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων η κ. Χατζηχριστοφόρου επικαλούμενη σχετική ευρωπαϊκή έκθεση η οποία δεν αμφισβητήθηκε.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου ότι η γη που έχει ενταχθεί σε ζώνες είναι αρκετή για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες στο δεκαπλάσιο των κατοίκων της κάθε περιοχής ενώ στο Σούνι Ζανατζιά, εντάχθηκαν τόσες εκτάσεις ώστε θα μπορούσαν να στεγαστούν οι κάτοικοι ακόμη και αν ήταν 47 φορές περισσότεροι από όσο είναι σήμερα. Τόσον βουλευτές όσον και ο υπουργός αναγνώρισαν ότι κάποιοι θησαύρισαν από την εφαρμογή της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας η οποία ετέθη σε εφαρμογή το 1990 για να στεγαστούν κάτοικοι της υπαίθρου, κτίζοντας στα χωράφια τους, με δεδομένο ότι δεν διέθεταν χρήματα να αγοράσουν οικόπεδο.

Βουλευτές υπεστήριξαν, ότι με τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν με τη Δήλωση Πολιτικής εκμηδενίζονται οι αξίες των ακινήτων των ντόπιων κατοίκων και θα επωφεληθούν όσοι σπεύσουν τα να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές, με την προοπτική να ασκήσουν πιέσεις στο μέλλον ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη τους, οπόταν θα εκτοξευτεί η αξία τους.


Παρέμβαση επηρεαζόμενου στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών.

Ελέχθη επίσης, πως ποσοστό περίπου 60-70% των τεμαχίων αυτών είναι υποθηκευμένα, οπόταν τα δάνεια που συνήφθησαν θα είναι μη εξυπηρετούμενα με αποτέλεσμα να εκποιηθούν οι περιουσίες αυτές καθώς και άλλες που θα ζητήσουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, ότι ζήτησαν να έχουν συνάντηση μαζί του οι τράπεζες και πρόσθεσε, πως ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το Υπουργικό ότι ο Συνεργατισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αύξησης των κόκκινων δανείων. Ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε, πως αν όντως οι τράπεζες παραχωρούσαν δάνεια με την προοπτική ότι σε κάποια τεμάχια θα μπορούσε θεωρητικά να ανεγερθούν κατοικίες, τότε δεν είναι τυχαίο που «παττίσαμε» όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα αναγνώρισε, ότι ιδιοκτήτες έπεσαν θύματα απάτης από κάποιους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη γης.

Είπε επίσης ότι με τη Δήλωση Πολιτικής θα μπορεί κάποιος να κτίζει κατά παρέκκλιση όταν δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ετέθησαν. Παράλληλα αναγνώρισε ότι τη δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής ακολούθησε καταιγισμός υποβολής ενστάσεων εναντίον προνοιών της. Τέλος, διαβεβαίωσε πως θα επανεξεταστούν κάποιες πτυχές ώστε να βοηθηθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Σε κάποιο στάδιο της συζήτησης δημιουργήθηκε ένταση όταν ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε στον υπουργό ότι οι βουλευτές θα καταφύγουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Να πάτε. Πάντοτε αυτό κάνατε» είπε ο κ. Χάσικος, ο οποίος προειδοποίησε, πως με την επιμονή κάποιων τελικά θα βοηθηθούν όχι οι φτωχοί πολίτες αλλά κάποιοι πλούσιοι». Και ο κ. Χάσικος συμπλήρωσε: Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είσαστε. Με αυτούς που σας ψηφίζουν δηλαδή τους απλούς πολίτες ή με τους πλούσιους Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Βάσος Βάσου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.