15 Μαρ 2017

Γλυκοκοιτάζει τα κυπριακά κοιτάσματα η Τουρκία


Τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου «γλυκοιτάζει» όπως φαίνεται η Τουρκία, η οποία κάνει όλο και πιο εμφανές το ενδιαφέρον της για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται «παγωμένο».

Συγκεκριμένα, δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η Άγκυρα προειδοποιεί ότι μπορεί να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, με επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα, καθώς ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την έναρξη νέων ερευνών σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, επιστρατεύοντας δύο ερευνητικά σκάφη για σεισμικές έρευνες εντός του 2017.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας περνούν μέσα από τον στόχο για περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν, αλλά και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, να πιέσει στα ελληνοτουρκικά με φόντο το προσφυγικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά να κάνει «επίδειξη σημαίας» στο Κυπριακό, σκληραίνοντας τη στάση της και κάνοντας πιο εμφανή την παρουσία της στις περιοχές γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Εξάλλου, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ, η Τουρκία καθίσταται πλέον η μόνη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στις αγορές της Δύσης.

Την ίδια ώρα, η χώρα, μέσω του Υπουργού Ενέργειας, μελετά εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο λύσης στο Κυπριακό, έχει αρχίσει να απομακρύνεται.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», επικαλούμενη πηγές της Άγκυρας, αναφέρει ότι Τούρκοι ειδικοί μελετούν σενάρια που έχουν ως σημείο εκκίνησης το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και της απόσυρσης της φόρμουλας της «Ομοσπονδίας» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γεγονός που η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εντατικά.

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.