5 Μαρ 2017

Παρέμβαση του Λευτέρη Χριστοφόρου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα Κατεχόμενα (βίντεο)


Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, στη συζήτηση του θέματος για το Πρόγραμμα που αφορά τη προώθηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού στην Ευρώπη, έθεσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και του Επιτρόπου του κ. Carlos Moedas το θέμα για τη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και το λαθρεμπόριο των θησαυρών της πατρίδας μας.

Χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Ευρώπη αποτελεί τον ορισμό του πολιτισμού και το πρώτιστο καθήκον της πρέπει να είναι η Προστασία της Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. "Οι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θησαυροί της Κύπρου αποτελούν και Ευρωπαϊκή Κληρονομιά και θεωρώ ότι η Ε.Ε. είχε και έχει ευθύνη να τη προστατεύσει. Είναι προκλητικό, εδώ και 43 χρόνια, οι θησαυροί της Κύπρου να καταστρέφονται και βρίσκονται στα χέρια των λαθρεμπόρων εξαιτίας της Τουρκικής Κατοχής."

Απευθυνόμενος στον επίτροπο Carlos Moedas ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι "Αποτελεί καθήκον σας κύριε Επίτροπε να αναλάβετε πρωτοβουλία και για να προστατεύσετε τη Πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου, και για να στηρίξετε τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου. Σας ζητώ όπως μέσω του Προγράμματος ”Δημιουργική Ευρώπη”, χρηματοδοτήσετε την προστασία και διαφύλαξη της Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Κύπρο. Η διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Κύπρο δεν είναι μόνο υπόθεση της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ε.Ε."

Ο Ευρωβουλευτής προχώρησε καταγγέλλοντας τη Τουρκία για την καταστροφή της Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Κατεχόμενα.

"Είναι προκλητικό, εγκληματικό και απαράδεκτο η Τουρκία που είναι χώρα υπό ένταξη στην Ε.Ε., να καταστρέφει εδώ και 43 χρόνια την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό", τόνισε με έντονο τρόπο ο Ευρωβουλευτής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.