29 Μαρ 2017

Σε διαβούλευση τα νομοσχέδια για ποινές τροχαίων αδικημάτων


Ετοιμάζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τα τροποποιητικά νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό των ποινών που αφορούν τα τροχαία αδικήματα, στη βάση των πορισμάτων επιστημονικής μελέτης, τα οποία θα τεθούν εντός του επόμενου μήνα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται ως ποινή η άμεση στέρηση άδειας οδήγησης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η κατακράτηση οχήματος λόγω οδήγησης με υπερβολική ταχύτητα, η αύξηση εξωδίκων για χρήση κινητού τηλεφώνου ή μη χρήση ζώνης εν ώρα οδήγησης, για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και για υπέρβαση του φωτεινού σηματοδότη.

Στόχος των νομοσχεδίων είναι η αύξηση των ποινών για τα αδικήματα τροχαίων παραβάσεων και η λήψη άμεσων μέτρων για την εφαρμογή τους, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά και να συνδράμουν στη μείωση των οδικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων, συμπληρώνεται.

Προστίθεται, εξάλλου, ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για περιορισμό των τροχαίων οδικών συγκρούσεων ενισχύονται, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 23% σε θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις την περίοδο 2010 - 2016, με βάση τις σημερινές στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά μια πολυδιάστατη στρατηγική που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων καταστολής και πρόληψης, αλλά και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, αλλά και την εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας. Άλλο μέτρο είναι η σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην παρακολούθηση των θεμάτων της οδικής ασφάλειας, την προώθηση της διεξαγωγής ερευνών και μελετών και την υποβολή εισηγήσεων.

Επίσης, προωθείται η ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής επίδρασης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, η ετοιμασία Εκπαιδευτικού Οδηγού για την οδική ασφάλεια, η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση οχημάτων εν κινήσει και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.