6 Μαρ 2017

O Τραμπ υπογράφει το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα


Βερολίνο: Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει τη Δευτέρα μια νέα εκδοχή του μεταναστευτικού διατάγματος που ανέστειλε η δικαιοσύνη και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς. Στη νέα εκδοχή αναμένεται να απαγορεύεται η μετανάστευση από έξι μουσουλμανικές χώρες, αλλά όχι από το Ιράκ -το οποίο ήταν στο διάταγμα του Ιανουαρίου. Το διάταγμα είχε προκαλέσει κατακραυγή και ομοσπονδιακός δικαστής είχε αναστείλει την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είπε πως το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τη 16η Μαρτίου.

Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες.

Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν θα περιλαμβάνεται στις χώρες που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση.

«Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών» είπε η Κέλιαν Κόνγουεϊ.

Η σύμβουλος δεν επιβεβαίωσε αν οι άλλες έξι χώρες που περιλαμβάνονταν αρχικά σε αυτόν τον κατάλογο (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη) θα παραμείνουν σε αυτόν, ούτε αν στον νέο κατάλογο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες.

«Εάν έχετε ταξιδιωτικά έγγραφα, εάν έχετε βίζα, εάν μένετε νόμιμα στις ΗΠΑ, δεν σας αφορά το συγκεκριμένο διάταγμα» τόνισε η Κόνγουεϊ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα διατηρήσει την απαγόρευση για 90 ημέρες σε ταξίδια προς τις ΗΠΑ για τους πολίτες αυτών των έξι χωρών.

Η Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε πως οι σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Στο αρχικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων για 120 ημέρες, αλλά επ' αόριστον για τους Σύρους.

Πηγή: philenews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.