6 Απρ 2017

Υιοθετείται η ηλεκτρονική υπογραφή στη Δημόσια Υπηρεσία


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες προτάσεις νόμου και κανονισμούς σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι το Υπουργικό ενέκρινε δύο προτάσεις νόμου και ένα σύνολο κανονισμών που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Βασικά για να υπάρξει ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα πρέπει ο πολίτης είτε μέσω του κομπιούτερ είτε μέσω του κινητού του να υπογράφει, να πιστοποιεί και να στέλνει τις αιτήσεις ή τις συναλλαγές του με την Κυβέρνηση», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πάρα πολλές νομοθεσίες που αφορούν συγκεκριμένες υπηρεσίες του κράτους που απαιτούν και προϋποθέτουν ιδιόχειρη υπογραφή, γι' αυτό και πολύ συχνά ο πολίτης γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των Υπηρεσιών του κράτους.
«Αυτήν τη στιγμή», ανέφερε, «έχουμε προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου που μας εναρμονίζει και με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει την ίδια νομική και δικαστική ισχύ στην ηλεκτρονική υπογραφή όπως και στην ιδιόχειρη.

Το επόμενο βήμα, μετά από αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο που θωρακίζει θεσμικά την προσπάθεια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι να αποφασίσουμε το μέσο φύλαξης των ηλεκτρονικών υπογραφών. Δηλαδή, αν θα είναι server based, αν θα είναι σε usb, ή αν θα είναι μέσω του κινητού και να γίνει διεθνής διαγωνισμός για αγορά ταυτοποιήσεων και ηλεκτρονικών υπογραφών, τις οποίες υπολογίζουμε σε πρώτο στάδιο στις 100 χιλιάδες, ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, νομίζω ότι σιγά σιγά κτίζουμε το μωσαϊκό, κτίζουμε το παζλ που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε.

Το twitter του Προέδρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάλλου, σε σχόλιό του στο twitter έγραψε: «Διαμορφώνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο πολύ σημαντικό για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στόχο τη ριζική αλλαγή του χάρτη της δημόσιας διοίκησης».

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.