13 Απρ 2017

Καταχρεωμένοι οι Δήμοι - οι Συντεχνίες καλούν σε παγκύπρια στάση εργασίας

Οι συντεχνίες τονίζουν ότι τα χρέη τους ξεπέρασαν τα €300 εκ.|


ΣΕΚ και ΠΕΟ κάλεσαν τα μέλη τους στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να κατέλθουν, στις 27 Απριλίου, σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας, από τις 11:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει στην πλειονότητά τους οι δήμοι, σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα συνολικά χρέη των δήμων ξεπέρασαν τα €300 εκ. Προειδοποιούν ότι κάποιοι δήμοι αντιμετωπίζουν τόσα οικονομικά προβλήματα που πιθανόν να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Συναντήσεις
Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες οι γενικοί γραμματείς της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Ανδρέας Ηλία και Αντώνης Νεοφύτου αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να καλέσουν τα μέλη τους στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να κατέλθουν, στις 27 Απριλίου, σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας, από τις 11:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Πρόσθεσαν ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με την Ένωση Δήμων και με τα κόμματα, προκειμένου να μη χαθεί και πάλι μία ευκαιρία σε σχέση με την προώθηση της μεταρρύθμισης, καθώς και συναντήσεις με την Κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η αποκοπή της κρατικής χορηγίας.

40% η μείωση
Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «η δραστική αποκοπή της κρατικής χορηγίας που φτάνει το 40% και η μείωση των εσόδων, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε δεινή κατάσταση. Τα συνολικά χρέη των δήμων ξεπέρασαν τα €300 εκ. Υπάρχουν οφειλές €144 εκ. στα ταμεία σύνταξης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους μειώθηκαν πέραν του 15%. Υποβαθμίστηκε η προσφορά υπηρεσιών σε θέματα καθαριότητας, περιβάλλοντος, συντήρησης δρόμων κ.λ.π. Η δε δυνατότητα για έργα ανάπτυξης έχει εκμηδενιστεί.

Η κοινωνική πολιτική και η προσφορά μέσω των πολυδύναμων κέντρων και των ιδρυμάτων δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Με την κρίση και το πάγωμα των θέσεων έμειναν κενές θέσεις νευραλγικής σημασίας και δημιουργήθηκαν τεράστια λειτουργικά προβλήματα», είπε.

Οι λόγοι
Σημείωσε ότι, «μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι νέοι δήμοι έμειναν κυριολεκτικά απογυμνωμένοι» και «αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η προσφυγή στην αγορά υπηρεσιών και παράνομης πίστωσης εργασίας». Είπε, επίσης, ότι «οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η παρατεταμένη συζήτηση που ακολούθησε προβλήθηκε ως δικαιολογία για τη μη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα, αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για συνέργειες μεταξύ δήμων και τον δανεισμό εργαζομένων από έναν δήμο σε άλλον. Όλα αυτά, όμως, θα έπρεπε να γίνουν από τους αρμόδιους συγκροτημένα.

Είναι γι' αυτούς τους λόγους που αποφασίσαμε να πάρουμε μέτρα για να ευαισθητοποιήσουμε την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς προς αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και άλλων προβλημάτων, αλλά και για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους από τους κινδύνους και να διαφυλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις», είπε.

Προβληματισμός
Ο κ. Ηλία επεσήμανε ότι «τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπαρκτά, μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν και σίγουρα θα πρέπει να δρομολογηθούν διεργασίες και δράσεις επίλυσής τους». Όπως είπε, «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους». Σημείωσε ότι η πρώτη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η Βουλή οφείλει, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να δει επιτέλους το νομοσχέδιο ή τα νομοσχέδια που είναι ενώπιόν της προκειμένου να προωθηθεί. Έχουν γίνει δύο μελέτες, τα πορίσματα είναι ενώπιόν μας, η λογική επιβάλλει για το καλό της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσει η μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Υπαρκτά τα προβλήματα
Αναφερόμενος στη δεύτερη πρόκληση, είπε ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να δει τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, τα οποία είναι υπαρκτά και έχουν αντίκτυπο στην προσφερόμενη υπηρεσία προς τους δημότες, αλλά και στην ποιότητά της, κι έχουν αντίκτυπο και στους εργαζομένους», προσθέτοντας ότι «η οικονομική γέφυρα μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα πρέπει να διασφαλιστεί από πλευράς Κυβέρνησης».

Συνέργειες και συμπλεγματοποιήσεις
Η τρίτη πρόκληση, είπε, είναι «οι συνέργειες και οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών». Όπως είπε, «επιτέλους η Ένωση Δήμων και οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ξεφύγουν από τις σπασμωδικές ενέργειες που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα και να προχωρήσουν στις διαδημοτικές συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί θυσίες από το ίδιο το μνημόνιο, έχουν δεχθεί πρόσθετες περικοπές και περιορισμούς των ωφελημάτων τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι δήμοι, παρά ταύτα τα θέματα είναι εκεί, χωρίς επίλυση.

Οι δημότες, από τη στιγμή που είναι συνεπείς με την καταβολή των τελών τους, δικαιούνται και πρέπει να απαιτούν να έχουν την απαραίτητη προσφερόμενη υπηρεσία στον χρόνο που πρέπει και στην ποιότητα που πρέπει», είπε.

«Ύστατη έκκληση»
Ο κ. Ηλία επεσήμανε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε άλλη πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση και τη Βουλή για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν προς τις τοπικές κοινωνίες. Αναμένουμε και θα απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαφορετικά, προειδοποιούμε τους δημότες ότι θα έχουν επιπτώσεις στα θέματα της τοπικής διακυβέρνησης, η οποία θα αγγίξει, δυστυχώς, την καθημερινότητά τους, όχι από ενέργειες των εργαζομένων, αλλά από αδράνεια και ελλειμματικές δράσεις της συντεταγμένης Πολιτείας και της Ένωσης Δήμων», σημείωσε.

«Στα άκρα»
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα κι επηρεάζουν τους δημότες, επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, κι επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δήμοι που έχουν τέτοια προβλήματα και πιθανόν να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και στους πολίτες και στους εργαζομένους και γι’ αυτόν τον λόγο θα αξιολογήσουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας και, ανάλογα, θα αποφασίσουμε αν θα πάρουμε και άλλα μέτρα».

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.