24 Απρ 2017

Θέσπιση μέτρων για πάταξη της ρητορικής μίσους από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση και εξετάζει τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων
Παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και η Google, θα έχουν τη δυνατότητα διαγραφής αναρτήσεων ρητορικής μίσους και παρακίνησης στη βία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για να καθορίσει το πλαίσιο με το οποίο οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και η Google, θα διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους και παρακίνησης στη βία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ταχεία αναπαραγωγή και εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιφέρει αυξημένες πιέσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, για να αφαιρούν ταχέως αναρτήσεις με τέτοιο περιεχόμενο.

Το προσχέδιο
Σε ένα προσχέδιο εγγράφου πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις στις προσεγγίσεις που ακολουθούνται για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου - όπως στην υποκίνηση στην τρομοκρατία, τη ρητορική μίσους, αναφορικά με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ή στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τέτοιες αποκλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε συγκεκριμένους τύπους παράνομου περιεχομένου), αλλά σε άλλες περιπτώσεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος (π.χ. με την καθυστέρηση διαγραφής αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας)», υπογραμμίζεται.

Η Επιτροπή τονίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στη θέσπιση νομοθετικών και/είτε μη νομοθετικών μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου, για να αντιμετωπίσει «τον νομοθετικό κατακερματισμό και την αβεβαιότητα που αφορά την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες».

Τι λένε οι εταιρείες
Σημειώνεται πως η Γερμανία τον περασμένο μήνα παρουσίασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, αν αυτές αποτυγχάνουν να διαγράφουν γρήγορα αναρτήσεις μίσους, με τη νομοθεσία εντούντοις να εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να απειλήσει την ελευθερία του λόγου.

Επίσης, τον περασμένο χρόνο το Facebook, το Twitter, το YouTube (Google) και η Microsoft συμφώνησαν σε έναν κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και την αφαίρεση αντίστοιχου περιεχομένου εντός 24 ωρών, με την Επιτροπή όμως να επικρίνει τις εταιρείες ότι δεν δρουν αρκετά γρήγορα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους και δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν ενεργά τις αναρτήσεις των χρηστών. Εντούτοις, πρέπει να κατεβάζουν από τις σελίδες τους παράνομο περιεχόμενο έπειτα από ειδοποιήσεις.

Αρχή… «Καλού Σαμαρείτη»
Στο προσχέδιο, που αποτελεί μια ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινής αγοράς στην Ευρώπη, τονίζεται ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς να πληγεί το καθεστώς απαλλαγής ευθύνης για τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η µεγαλύτερη διαφάνεια και ένα προβλέψιµο περιβάλλον θα δημιουργήσουν τα κίνητρα για τους παροχείς να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν ένα υγιές διαδικτυακό οικοσύστημα».

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει την υιοθέτηση της αρχής του αποκαλούμενου «καλού Σαμαρείτη», μέσω της οποίας οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο, αν αναζητούν ενεργά παράνομο περιεχόμενο στους ιστοτόπους τους, ελπίζοντας ότι με αυτό το μέτρο οι εταιρείες θα δρουν περισσότερο προληπτικά. Η ενδιάμεση αξιολόγηση αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάιο.

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.