3 Απρ 2017

Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας: «Δεν λησμονούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»


Σε συνέδριο στην Αθήνα για τη Μικρά Ασία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνέδεσε εκείνην την τραγωδία του Ελληνισμού, όπως είπε, με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται και να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία, τόνισε, είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρησή της είναι υποχρεωτική, «πολλώ δε μάλλον όταν η συγκεκριμένη Συνθήκη καθορίζει, εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας, και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αυτές τις αναφορές κατά την έναρξη συνεδρίου με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας στην Αθήνα. Η Ελλάδα, είπε, πάντα τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία και τον λαό της.

«Όμως δηλώνουμε ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «ότι είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν συνόλω, να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορά μας, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, άρα τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μνεία στα τραγικά θύματα της γενοκτονίας, όπως είπε, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και υπογράμμισε πως είναι εθνικό χρέος «να μη λησμονούμε τα θύματα εκείνης της τραγωδίας», και ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου «αποτελεί conditio sine qua non (δηλαδή όρο εκ των ων ουκ άνευ) για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας»

Πηγή: SigmaLive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.