11 Απρ 2017

Κοινή ανακοίνωση ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου για την επέμβαση Τραμπ στη Συρία


Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους «δικαιολογημένα» τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά της 4ης Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν.

«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο» αναφέρουν.

Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Τονίζεται επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013 όσο και από το Νταές (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας» και ότι «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254» του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και «θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία».

Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.