9 Μαΐ 2017

Εκλογές σήμερα στη Νότια Κορέα μετά την καθαίρεση της πρώην προέδρου


Νέο πρόεδρο εκλέγουν σήμερα οι πολίτες της Νότιας Κορέας μετά το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που προκάλεσε την καθαίρεση της Παρκ Γκιούν-Χιε. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Moon Jae-in είναι το καθαρό φαβορί της εκλογικής κούρσας με τον κεντρώο Ahn Cheol-soo να τον ακολουθεί.

Ο Moon θέλει να ενταθούν οι επαφές με τον βορρά, σε αντίθεση με την πρώην πρόεδρο Παρκ Γκιούν-Χιε που είχε κόψει σχεδόν όλους τους διαύλους, όπως εξηγεί το BBC.

Η εκλογική διαδικασία έχει τραβήξει διεθνή προσοχή καθώς διεξάγεται σε μια συγκυρία οικονομικής αβεβαιότητας και κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα.

Οι παρατηρητές αναμένουν μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, με τα ποσοστά να ενισχύονται από τους νεαρούς ψηφοφόρους. Οι υποψήφιοι είναι συνολικά δεκατρείς.

Όλοι οι υποψήφιοι δεσμεύονται να προστατεύσουν την εύθραυστη «ανάρρωση» της οικονομίας της χώρας- που είναι η 4η στην Ασία- και να μειώσουν την ανεργία των νέων, που επιμένει. Υπόσχονται επίσης να περιορίσουν τις ελιτ της πολιτικής σκηνής της Νότιας Κορέας και να αναμορφώσουν τα λεγόμενα «chaebols», επιχειρήσεις ετερογενών δραστηριοτήτων που ελέγχονται από οικογένειες, που κυριαρχούν στην τοπική οικονομία.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 τοπική ώρα και ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο μετά.

Πηγή: Newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.