5 Μαΐ 2017

Θανατική ποινή για τον βιασμό που συγκλόνισε το παγκόσμιο


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε σήμερα τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε τέσσερις άνδρες, οι οποίοι βίασαν ομαδικά μια νεαρή μέσα σε λεωφορείο το 2012 και προκάλεσαν έτσι τον θάνατό της. Το έγκλημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, στρέφοντας την προσοχή της στη βία κατά των γυναικών.

 Συγγενείς του θύματος που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα την ώρα που οι δικαστές εξηγούσαν ότι η φύση του εγκλήματος πληροί το "σπανιότερο των σπανίων" κριτήριο που απαιτείται για να αιτιολογήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών στην Ινδία. Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει γίνει γνωστή, καθώς προστατεύεται από τον νόμο. "Πρόκειται για ένα βάρβαρο έγκλημα, το οποίο έχει κλονίσει την κοινωνική συνείδηση", είπε ο δικαστής Ρ. Μπανουμάτι έπειτα από την απόρριψη από το τριμελές Ανώτατο Δικαστήριο της έφεσης που είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι.

 Οι πέντε ενήλικες και ένας ανήλικος παρέσυραν την 23χρονη μαθητευόμενη φυσιοθεραπεύτρια και έναν φίλο της σε ένα μίνι μπας στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 και στη συνέχεια τη βίασαν κατ΄ επανάληψη, την κακοποίησαν σεξουαλικά με μεταλλική βέργα και έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό και των δύο, τους πέταξαν στον δρόμο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό φάκελο, οι κατηγορούμενοι έσβησαν τα φώτα του λεωφορείου και οδηγούσαν εκ περιτροπής το όχημα, ενώ δύο από αυτούς κρατούσαν ακινητοποιημένο το θύμα και ένας άλλος τη βίαζε.

 Η 23χρονη έφερε σημάδια από δαγκωματιές σε πολλά σημεία του σώματός της, ενώ στην προσπάθειά της να αντισταθεί, είχε δαγκώσει και η ίδια τους δράστες. Αφού αφαίρεσαν τμήμα των εντέρων του θύματος και την πέταξαν μαζί με τον φίλο της από το λεωφορείο εν κινήσει, στη συνέχεια επιχείρησαν να περάσουν από πάνω της με το όχημα, αλλά ο φίλος της την τράβηξε στην άκρη, γράφει η έκθεση της αστυνομίας. Οι δύο τους έμειναν στην άκρη του δρόμου «σοβαρά τραυματισμένοι και αιμόφυρτοι» και βρέθηκαν γυμνοί από έναν δημοτικό υπάλληλο που έδωσε στον άνδρα ένα πουκάμισο και κάλεσε την αστυνομία.

 Η νεαρή υπέκυψε στα βαριά εσωτερικά τραύματά της δύο εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. "Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Σήμερα είμαι χαρούμενη", δήλωσε η μητέρα του θύματος. "Δεν είναι μόνο μια νίκη της οικογένειάς μου, είναι μια νίκη για την κάθε μιά γυναίκα σε αυτή τη χώρα", σχολίασε ο πατέρας του θύματος. Τέσσερις από τους δράστες καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2013, ενώ ο πέμπτος απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του κατά την πρώτη δίκη της υπόθεσης, που διήρκεσε επτά μήνες. Την ετυμηγορία επικύρωσε το 2014 κατώτερο δικαστήριο. Οι τέσσερις -ο γυμναστής Βινάι Σάρμα, ο καθαριστής λεωφορείων Ακσάι Κουμάρ Τακούρ, ο πωλητής φρούτων Παουάν Γκούπτα και ο άνεργος Μουκές Σιχ προσέφυγαν τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.