6 Μαΐ 2017

Τι προνοεί η νομοθεσία για διαμονή στα ξενοδοχεία της Κύπρου


Μπήκε ο Μάιος και οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Με στόχο την προστασία του καταναλωτή, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) παραθέτει κάποιες πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, σε σχέση με τη διαμονή σε ξενοδοχειακά και άλλα τουριστικά καταλύματα.

Οι πληροφορίες βρίσκονται σε σχετικό «Οδηγό Διακοπών» που είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.visitcyprus.com/index.php/el/). Μέσω του Οδηγού παρέχεται πληροφόρηση προς τους καταναλωτές αναφορικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, κατά τη διάρκεια απόλαυσης διακοπών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, «ο Κύπριος τουρίστας-καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τον τρόπο να τα διεκδικήσει και γι’ αυτό συστήνεται η σωστή και έγκαιρη ενημέρωσή του, πριν ακόμα αρχίσουν οι διακοπές, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά, προβλήματα και προστριβές».

- Σχετικά με την καταβολή προκαταβολής, η επιχείρηση μπορεί να ζητήσει προκαταβολή με ποσό ίσο με τρεις διανυκτερεύσεις για την καλοκαιρινή περίοδο και μία διανυκτέρευση για τη χειμερινή περίοδο. Ο πελάτης δικαιούται επιστροφή του ποσού της προκαταβολής, νοουμένου ότι γίνει ακύρωση, τουλάχιστον επτά μέρες πριν από την ημερομηνία άφιξης.

- Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν μπορεί να τηρήσει την κράτηση (overbooked), θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες πριν από την ημερομηνία άφιξης. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση υποχρεούται όπως εξασφαλίσει, πριν από την άφιξη, αποδεκτή από τον πελάτη εναλλακτική διαμονή.

- Εάν χρειαστεί κάποιος τουρίστας να διακόψει τη διαμονή του στο ξενοδοχείο, τότε ο ΚΟΤ αναφέρει ότι ο πελάτης οφείλει να διατηρήσει το δωμάτιο μέχρι το τέλος του συμφωνηθέντος χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον ξενοδόχο αποζημίωση ίση προς το μισό του συνολικού μισθώματος για τις υπόλοιπες μέρες, στις τιμές απλής διαμονής.
- Οι επιχειρήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τον πελάτη ελάχιστη διάρκεια παραμονής (π.χ. πέραν της μιας νύκτας).

- Στην περίπτωση που το ξενοδοχείο αδυνατεί να παραχωρήσει στον πελάτη το είδος του δωματίου που του υποσχέθηκε, (π.χ. mountain view δωμάτιο αντί sea view, κανονικό δωμάτιο αντί δωμάτιο με διευκολύνσεις για ανάπηρους), ο πελάτης έχει το δικαίωμα να μην διαμείνει στο δωμάτιο και σε περίπτωση που κατέβαλε προκαταβολή να αποζημιωθεί πλήρως. Σε περίπτωση που αποφασίσει να διαμείνει, έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαφορά στην τιμή την οποία κατέβαλε για καλύτερο δωμάτιο.

- Ο πελάτης που διαμένει στην επιχείρηση δικαιούται παράλληλα με τη χρήση του δωματίου να κάνει χρήση και των κοινόχρηστων χώρων αυτής, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση. Επιπρόσθετη επιβάρυνση ενδεχομένως να υπάρχει για τη χρήση σάουνας, τζακούζι και άλλων διευκολύνσεων. Σε περίπτωση που υπάρχουν ξαπλώστρες μπροστά από την επιχείρηση, αλλά εκτός του γηπέδου αυτής, τότε μπορεί να υπάρχει ανάλογη χρέωση.

- Επιχειρήσεις που διαθέτουν κολυμβητική δεξαμενή, απαραίτητα πρέπει να εργοδοτούν ναυαγοσώστη ή κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο επιτήρησης για την ασφάλεια των λουομένων.

- Αποτελεί υποχρέωση της επιχείρησης να αναρτά, σε περίοπτο χώρο, στον χώρο υποδοχής και στα υπνοδωμάτια, κατάλογο με τις ελάχιστες και τις μέγιστες εγκεκριμένες τιμές χρέωσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.