30 Ιουν 2017

Ώρα μηδέν: Κραν Μοντάνα (της Ζαφείρως Κάστανου)
Την περασμένη Τετάρτη, οι «ηγέτες» των δύο «κοινοτήτων» και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις άρχισαν «υψηλού» επιπέδου συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, σε μια «τελευταία» ίσως «προσπάθεια» επανένωσης του νησιού. Προχθές, ο ΠτΔ έφθασε στη Γενεύη για να παρακαθίσει στις συνομιλίες για το ακανθώδες κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τον ΠτΔ συνόδευσαν πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα «διαφωνούν» με την τακτική του ΠτΔ, παίζοντας το Κυπριακό Πρόβλημα κορόνα γράμματα, εθελοτυφλώντας για τους κινδύνους.

Ο ΠτΔ ανέφερε σε δήλωσή του, πως δε θα αποδεχθεί το κοινό έγγραφο του Έιντε, εάν τροποποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση των «δύο». Ως γνωστό, τη σφυρίχτρα κρατάει η Τουρκία, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, τονίζει ότι λύση με μορφή ΔΔΟ επιβάλλεται.

Ως εκ τούτου, οι κακομαθημένοι στην Ευρώπη είμαστε εμείς αφού μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, έρχονται τώρα να μας πλασάρουν μια άλλη (δια)λυση, την οποία αν δεν αποδεχθούμε, η ευκαιρία θα χαθεί και το αποτέλεσμα θα είναι μη αναστρέψιμο, λένε. Μια λύση, η οποία θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον πως ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική θα είναι. Η ισχυρή Τουρκία θα έχει τον πλήρη έλεγχο στο νησί και το αποκορύφωμα θα είναι η τουρκοποίηση ολόκληρου του νησιού. Γεγονότα που επαληθεύτηκαν το 1960 με το «ενιαίο κράτος» και το «κυπριακό σύνταγμα» που στην ουσία παρέπεμπαν σε διχοτομικά στοιχεία κάνοντας αναφορά σε Έλληνες και Τούρκους, παραβιάζοντας έτσι τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας.

Η ΔΔΟ δεν έχει σωστό περιεχόμενο. Όπως διαγράφεται και από την ίδια την ονομασία, η «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» χωρίζει σε δύο ζώνες και δύο κοινότητες τους Έλληνες της Κύπρου με τους Τούρκους της Κύπρου -συνεπάγονται και οι έποικοι- καθιστώντας τους τελευταίους άρχοντες στον Βορρά, συνεταίρους στον Νότο, μην μπορώντας στην πραγματικότητα Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν μαζί, με αποτέλεσμα να ριζωθεί το μίσος και η έχθρα να παραμείνει μεταξύ των δύο λαών. Βεβαίως, ο σκοπός της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ο ίδιος, όπως τότε, πριν ακόμα την εισβολή.

Με «απλά» λόγια, ερχόμαστε να νομιμοποιήσουμε το ψευδοκράτος, το παράνομο καθεστώς του Αττίλα, την παράνομη εισβολή και κατοχή των ελληνικών εδαφών παραδίδοντας τόσο εύκολα την κατεχόμενη γη μας σε "αυτούς". Νομιμοποιούμε, δηλαδή, όλα τα εγκλήματα του 1974, τα εγκλήματα πολέμου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραβιάζουμε το δικαίωμα της περιουσίας των προσφύγων, το δικαίωμα της ακίνητης ιδιοκτησίας. Απενεργοποιούμε το θεμελιώδες δικαίωμα που διασφαλίζει πως κανένα πρόσωπο δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Ξεχνάμε όλα όσα έκαναν οι αγνοί ήρωες της ΕΟΚΑ για να απολαμβάνουμε αυτά που εμείς σήμερα έχουμε. Ξεχνάμε, επίσης, ότι αγωνίστηκαν για απελευθέρωση και ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Ξεχνάμε τα βασανιστήρια που δέχθηκαν οι αιχμάλωτοι, οι παππούδες, οι γονείς, οι σύζυγοι, τα αδέρφια μας. Ξεχνάμε τους βιασμούς των ανήλικων γυναικών και τα άλλα τόσα δεινά και μαρτύρια που τράβηξαν, τους πυροβολισμούς και τις δολοφονίες των δικών τους ανθρώπων μπροστά από τα μάτια τους. 

Οι μαυροφορεμένες μάνες και οι σύζυγοι των αγνοουμένων περιμένουν χρόνια τώρα τη δικαίωση και τη λύτρωση από το δράμα τους. Για ακόμα μια φορά, οι αυτοκαταστροφικές μας τάσεις δείχνουν ότι δεν παραδειγματιστήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Οδηγούμαστε σε εθνική ταπείνωση και εξευτελισμό σφυρίζοντας αδιάφορα. Τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας. Η ιστορία θα γραφτεί και είναι αυτή που θα σας κρίνει...
Ζαφείρω Κάστανου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.