29 Ιουλ 2017

Ο Δήμος Σωτήρας τιμά τους πεσόντες του 1974Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στις 8:45π.μ. στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος θα τελεστή το καθιερωμένο μνημόσυνο των πεσόντων και η δέηση εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Σωτήρας.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, κ. Γιώργος Παπαγεωργίου.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων και δέηση υπέρ της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Σωτήρας στον χώρο του ανακαινισμένου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.

Θα προηγηθεί Πορεία Μνήμης από Έφεδρους Καταδρομείς Σωτήρας, από την Αγία Θέκλα μέχρι το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ενώ θα ακουστούν τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Σωτήρας.

Αντί στεφάνων θα γίνονται εισφορές για την Επιτροπή Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.

Το νέο μνημείο
Τα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα τον Αύγουστο του περασμένου έτους, σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή τελετή, από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου.

Το προηγούμενο μνημείο ανεγέρθη το 1984 μετά από προσπάθεια της Επιτροπής Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας και των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας και αφιερώθηκε στους Αγνοούμενους και τους Πεσόντες ήρωες της Σωτήρας κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Το 2016, η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας, έλαβε την απόφαση για ένα ριζικό ανασχεδιασμό του μνημείου, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο, σε ένα χώρο ο οποίος περιμετρικά περιλαμβάνει το ιστορικό Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, το Μουσείο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59, το εκκλησιαστικό μουσείο Σωτήρας, καθώς και τους Ιερούς Ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τον παλαιότερο του 13ου και τον νεότερο του 20ου αιώνα.

Τον όλο σχεδιασμό και επιμέλεια της ανακαίνισης του μνημείου ανέλαβε η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας, η οποία αποτελείται από τον Δήμαρχο Σωτήρας, κ. Γεώργιο Τάκκα, την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, κα. Φλωρεντία Σάββα, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Άδωνη Μαυρουδή, τον Πολιτιστικό Λειτουργό, κ. Μαρίνο Παυλικκά, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ιωάννου και τον εικαστικό Σέργη Σεργίου. Τη φιλοτέχνηση του μνημείου ανέλαβε αφιλοκερδώς ο εικαστικός Σέργης Σεργίου καθώς και ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και συνεισφορά του Κίκη Κωνσταντίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχιτεκτονικά και τα κατασκευαστικά σχέδια ανέλαβε αφιλοκερδώς η πολιτική μηχανικός Ελένη Οικονόμου.
Από την πλευρά της κυπριακής πολιτείας, αρωγή στην ανακαίνιση του μνημείου προσέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, κύριος Φώτης Φωτίου.

Αγνοούμενοι: Γεώργιος Αθανάση, Αδάμος Εγγλέζου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Κώστας Λυσής, Παναγιώτης Πασχάλη, Γεώργιος Πάτσιης

Πεσόντες: Χριστοφής Αναστάση, Μιχαλάκης Θεοδούλου, Κυριάκος Νικολέττης, Αντώνης Παντελή, Κυριάκος Ποταμού

Πηγή: aftodioikisi.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.