14 Ιουλ 2017

Αυγόρου: Παρουσιάστηκε βιβλίο με εναλλακτικές συνταγές από πατάτα (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Στο Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη βιβλίο με τίτλο «Πατατοπειράγματα» που περιέχει περισσότερες από 20 γκουρμέ εναλλακτικές συνταγές με βάση την πατάτα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαρμελάδα, κρέμες προσώπου και σαπούνια.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Πατάτας με αφορμή το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας που θα διοργανωθεί στις 22 Ιουλίου 2017 και με τη βοήθεια εθελοντών και τη συμβουλευτική βοήθεια των σεφ Νίκου Στυλιανού, Γιώργου Κυπριανού, Κυριάκου Μαρίνου, Γιώργου Δαμιανού, Αντώνη Αττούνη και Στέφανου Χρυσάνθου.


Σε χαιρετισμό του ο Κοινοτάρχης Αυγόρου Παναγιώτης Μιχαηλάς ανέφερε ότι «το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές, χρήσιμες συμβουλές, τρόπους αξιοποίησης και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το μοναδικό σε θρεπτική αξία προϊόν του Αυγόρου και των Κοκκινοχωρίων, την πατάτα. Η έκδοση είναι αναπόσπαστο μέρος των ενεργειών για προώθηση και προβολή του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας που έχει πλέον καταστεί θεσμός για ντόπιους και ξένους επισκέπτες του Αυγόρου και της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι «χάρη στις άοκνες προσπάθειες των διοργανωτών, των συμμετεχόντων, των χορηγών και των εθελοντών το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας αναπτύσσεται κάθε χρόνο με γοργούς ρυθμούς και συμβάλει στην αναβίωση ηθών και εθίμων της κοινότητας μας και στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομίας, της κυπριακής παράδοσης και της λαϊκής τέχνης. Ο μόχθος των αγροτών, κατέταξε τις τελευταίες δεκαετίες την πατάτα των Κοκκινοχωρίων ανάμεσα στα πιο φημισμένα κυπριακά εξαγώγιμα προϊόντα και έδωσε ώθηση στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Μιχαηλάς υποσχέθηκε ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας και να ενισχύει με δράσεις και ενέργειες τον αγροτικό κόσμο» ενώ ευχήθηκε το βιβλίο να «αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά, τον αγρότη, τον επιστήμονα, τον μελετητή και τον λαογράφο».


Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Πέτρος Κάρυος ανέφερε πως «μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από διάφορες τάξεις ανθρώπων, όπως γεωργοί, παραγωγοί πατάτας, εμπόρους, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και νοικοκυρές ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτή τη μεγάλη εκδήλωση που διεξάγεται για 5η χρονιά στο Αυγόρου».

Σημείωσε ότι «κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση με διάφορα αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν από τους παλαιότερους, ενώ θα έχουμε και παραδοσιακά επαγγέλματα με την κατασκευή διαφόρων ειδών όπως καλαθιών και κοφίνων».

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα στα οποία θα παρασκευάζονται διάφορα παραδοσιακά πιάτα με βάση τη πατάτα ενώ ομάδα εθελοντών θα δείχνουν στον κόσμο πώς να φτιάχνουν διάφορα άλλα προϊόντα όπως κρέμες, σαπούνια, μαρμελάδες ακόμα και γλυκό πατάτας.


Εξάλλου ο σεφ Νίκος Κυριάκου είπε ότι «η σκέψη για τη δημιουργία του βιβλίου είναι να γίνει ένα πάντρεμα της παραδοσιακής συνταγής ή μαγειρέματος της πατάτας με τη σύγχρονη μαγειρική. Ανάμεσα στις συνταγές που υπάρχουν είναι το cup – cake και το lava - cake με πατάτα καθώς και μαρμελάδα που μπορεί να είναι πρωτόγνωρα για τον κόσμο και την παραδοσιακή κυπριακή πατάτα».

Πρόσθεσε πως «στόχος του βιβλίου ήταν να μπορεί η κάθε οικοκυρά να μπορεί να φτιάξει στο σπίτι της τις συνταγές με πατάτα με πολύ απλά βήματα».


Η Κωνσταντίνα Παύλου, αρχισυντάκτρια του βιβλίου είπε πως «σ’αυτό περιλαμβάνονται εκτός από συνταγές μαγειρικής, συνταγές για κρέμες προσώπου, για δημιουργία και κατασκευή οργανικού σαπουνιού και άλλα υλικά που δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσα από ένα προϊόν όπως η πατάτα που είναι φαγώσιμο υλικό».Η κ. Παύλου εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του βιβλίου και στη ετοιμασία του Φεστιβάλ, με τους εθελοντές να έχουν εργαστεί τους τελευταίους 2 -3 μήνες προετοιμάζοντας διάφορα προϊόντα τα οποία θα δοκιμάσει αλλά και θα αγοράσει ο κόσμος την ημέρα του Φεστιβάλ. Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι μέσα από την πατάτα έχουν συνεργαστεί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, δηλαδή γιατροί, διατροφολόγοι, βοτανολόγοι, υπεύθυνοι για θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας με κύριο στόχο να ερευνήσουν και να μελετήσουν το τοπικό μας προϊόν».


Σημειώνεται ότι το 5ο Φεστιβάλ Πατάτας πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό προϊόν του Αυγόρου.

Η είσοδος στον κόσμο θα είναι δωρεάν ενώ θα λειτουργήσουν περίπτερα με είδη γεωργίας και αγροτικής παραγωγής.

Στον χώρο του Φεστιβάλ, από τις 7 μέχρι και τις 9 το βράδυ θα υπάρχει Live Link από το Ράδιο Πρώτο και τον Ανδρέα Δημητρόπουλο.

Πηγή: SotiraNews / ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.