29 Ιουλ 2017

Χριστοδουλίδης: Αξιολογούμε κάθε πληροφορία για την περίκλειστη περιοχή της ΑμμοχώστουΗ Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστουκαι της επιστροφής Μαρωνιτών στα χωριά τους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Λόγω της σοβαρότητας, με την οποία προσεγγίζουμε το κάθε θέμα, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μας, αφού θα υλοποιηθούν», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο «δεν αποσκοπούν σε καμία απολύτως περίπτωση να λειτουργήσουν ως μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά και αξιολογεί καθημερινά οποιαδήποτε πληροφορία.

Για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στη σχετική παράγραφο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, και στο ψήφισμα 789 του 1992, όπου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και σε ερώτηση δημοσιογράφου, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος migntatiou.com αν έχουν σταλεί οι επιστολές και τα πρακτικά στο ΣΑ και στους υπόλοιπους που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα αποσταλούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σχετική δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα έχει υλοποιηθεί».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χαγκ, απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα του πιθανού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια). Ο κ. Χαγκ, σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά προβεί σε μονομερείς κινήσεις για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, παρέκαμψε την ουσία, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε «να ασχοληθεί με υποθετικά ζητήματα».

Προηγουμένως, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» την ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και το πιθανό άνοιγμα των Βαρωσίων» και κάλεσε τις δύο πλευρές να «είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο κ. Χαγκ επισήμανε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία.

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας «εγκατέλειψαν την προτεραιότητα της επιστροφής της Αμμοχώστου και μετέτρεψαν την υπόθεση σε θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με μελέτες, που έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε περίπτωση επιστροφής υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου για να μπορεί να κατοικηθεί, το κόστος υπολογίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ και θα χρειαστούν εργασίες τουλάχιστον έξι χρόνων.

Πηγή: Huffington Post

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.