19 Ιουλ 2017

Δήμος Αμμοχώστου: "Καταδικαστέα η απόφαση των κατοχικών αρχών"


Την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου στο ύψος της Δερύνειας εντός της περιφραγμένης περιοχής, καταδίκασε σήμερα ο Δήμος Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως η απόφαση αντιβαίνει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε ανακοίνωση, ο Δήμος Αμμοχώστου τονίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες του TK "Δήμου" Αμμοχώστου και του ΤΚ ‘Δημάρχου’ Ισμαήλ Αρτέρ για την επιδίωξη και τελική συμφωνία με τις τουρκικές κατοχικές στρατιωτικές αρχές όπως διανοίξουν μέρος της παραλίας της περιφραγμένης Αμμοχώστου για χρήση από ΤΚ και Τούρκους πολίτες και καλεί τον τ/κ "Δήμο" και τα οργανωμένα τ/κ σύνολα της Αμμοχώστου όπως επανεξετάσουν την κίνηση αυτή, η οποία πλήττει την εμπιστοσύνη των δύο μερών για ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης».

Μια τέτοια ενέργεια, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «αντιβαίνει των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των σχετικών ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Ο Δήμος καλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις πολιτικές παρατάξεις, αλλά και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές όπως προβούν σε παραστάσεις σε όλα τα αρμόδια σώματα για τις προκλητικές αυτές κινήσεις που αποσκοπούν στην παγίωση των κατοχικών δεδομένων.

Καλεί επίσης τους Τουρκοκύπριους και τα τουρκοκυπριακά οργανωμένα σύνολα που εκφράζουν τη στήριξη τους προς μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος όπως αντιταχθούν στην προκλητική αυτή ενέργεια του «Δήμου» Αμμοχώστου ως ελάχιστη ένδειξη των ειλικρινών τους πεποιθήσεων για επανένωση της πόλης της Αμμοχώστου στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού.

«Τα αισθήματα των Δημοτών της Αμμοχώστου αυτές τις μέρες, είναι αισθήματα πένθους και οργής, που για 43η φορά ξαναέρχονται στη μνήμη τους οι εικόνες της φρίκης και του διωγμού τους από την πατρώα γη μετά τη βάναυση εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και καλεί όλα τα σώματα όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες για αποτροπή των πιο πάνω προκλήσεων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Αντίδραση και από Οικολόγους

Την αντίδρασή τους εξέφρασε μέσω σημερινής του ανακοίνωσης και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση "οι «αρχές» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως καιρό σχεδίαζαν, φαίνεται να προχωρούν στο άνοιγμα τμήματος της παραλίας εντός της περίκλειστης πόλης για οικονομική εκμετάλλευση, με αποκλειστική χρήση Τούρκων και μόνιμων κατοίκων του ψευδοκράτους.

Η απόφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελεί μια ευθεία πρόκληση, όχι μόνο απέναντι στους πρόσφυγες της περιοχής, που διαχρονικά έρχονται αντιμέτωποι με άρνηση, ακόμα και όταν ζητούν να επισκεφτούν τις περιουσίες τους, αλλά και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Το κίνημα αναφέρει, θεωρεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η απόφαση αυτή πρέπει να καταγγελθεί άμεσα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως εδώ και καιρό έχει φτάσει η στιγμή, που οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν αν επιδιώκουν να ζήσουν με τους συμπατριώτες τους Ελληνοκύπριους ή με την Τουρκία. Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα στην ανακοίνωση, ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθορίζουν την άμεση επιστροφή αυτών των περιοχών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.