10 Αυγ 2017

Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού στον Πρωταρά (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)


Πραγματοποιήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών στη δημοτική πλατεία εκδηλώσεων ‘’ΛΕΥΚΟΛΛΑ’’ στον Πρωταρά το 1ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, το οποίο ανάδειξε την κυπριακή παράδοση και παράλληλα συνιστά απόδειξη της σημασίας της κατοχύρωσης των εδεσμάτων αλλά και των πολιτισμικών προϊόντων της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, σε ένα τριήμερο προβλήθηκαν τα προϊόντα της κυπριακής γης και αναδείχθηκε η πολιτιστική και κληρονομική της παράδοση.


Οι επισκέπτες στο φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να απολαύσουν μέρος της κυπριακής αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα ψυχαγωγήθηκαν από καλλιτέχνες που υπηρέτησαν τη λαϊκή παράδοση της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μέσα από την κατοχύρωση και προβολή των παραδοσιακών προϊόντων αναδεικνύεται την κυπριακή κουζίνα, γαστρονομία και τον πολιτισμό ενώ εμπλουτίζεται με τρόπο ουσιαστικό το τουριστικό και πολιτισμικό προϊόν της πατρίδας μας, αναφέρεται περαιτέρω.

Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ ήταν η τηλεόραση του SIGMA.Τίμης Ευθυμίου: "Ενισχύσεις 167 εκ. ευρώ"

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχει από της ιδρύσεώς του διαθέσει το ποσό του 1,5 περίπου δις ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπός Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, σε χαιρετισμό του, κατά την έναρξη, την περασμένη Παρασκευή, του 1ου Αγροτικού Φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Οργανισμός, στην πλατεία Λεύκολλα στον Πρωταρά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «σε δύσκολες περιόδους, ο ΚΟΑΠ από της ιδρύσεώς του έχει διαθέσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έχουν καταβληθεί ενισχύσεις ύψους περίπου 167 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά χάρη στη συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις, τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που θεωρεί την ύπαιθρο περιουσία του λαού μας, την οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να στηρίξουμε», σημείωσε.Πρόσθεσε ότι «το πρώτο αγροτικό φεστιβάλ, που ελπίζουμε πως θα έχει συνέχεια ώστε να καταστεί θεσμός, είναι μια συνάντηση αλληλογνωριμίας φίλων» και σημείωσε πως αυτό που επιδιώκει το φεστιβάλ του ΚΟΑΠ είναι «μια σύναξη φίλων που μπορούν να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να βρίσκουν λύσεις μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση».

Ο κ. Ευθυμίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την παρουσία του στο φεστιβάλ, γνωρίζοντας όπως είπε το ενδιαφέρον που επιδεικνύει «για τη λειτουργία του Οργανισμού και την ανάπτυξη και ενίσχυση της υπαίθρου και των ανθρώπων της» καθώς και το ενδιαφέρον του «σε ότι αφορά την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε όλα τα κόμματα «για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και βοήθεια που παρέχουν στον ΚΟΑΠ μέσω της Βουλής» και τις αγροτικές οργανώσεις «για την άψογη συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Αυτή η συνεργασία να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί γιατί εμείς δεν ξεχωρίζουμε αριστερούς και δεξιούς γεωργούς», είπε.

Ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές να μην αφήσουν «τίποτα στη τύχη σε ότι αφορά αυτούς τους ανθρώπους που για χρόνια τώρα ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τη γη μας».


Πυρίλλης: "Η επ. Αμμοχώστου συνεισέφερε στην επανεκκίνηση της οικονομίας"

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στον Πρωταρά και σημείωσε ότι τι φεστιβάλ διεξάγεται στην επαρχία Αμμοχώστου, “την επαρχία που όταν κλήθηκε να δώσει τις βοήθειες που έπρεπε να δώσει στην κυπριακή οικονομία, τόσο την περίοδο μετά το 1974, όσο και την περίοδο αμέσως μετά το 2013, στάθηκε εκεί που έπρεπε να σταθεί. Συνεισέφερε τα μέγιστα στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η επαρχία Αμμοχώστου αναγνωρίστηκε ισότιμα με τις άλλες επαρχίες της Κύπρου σε πάρα πολλά θέματα», ανέφερε.

Ο κ. Πυρίλλης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δικές του προσπάθειες” και είπε πως αυτός τους κατάλαβε “όταν όλοι οι Δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας ζητήσαμε αυτά που δικαιούμασταν να παίρναμε πριν χρόνια».

Οπωσδήποτε όμως, συνέχισε, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου «λαχταρούμε την επιστροφή στη μητρόπολη μας και ευχόμαστε του χρόνου να μπορεί αυτό το φεστιβάλ να γίνει στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, στον τόπο όπου το 1974 ανθούσε η γεωργία, γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε αυτή η πόλη να μας δοθεί πίσω”.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητική πλακέτα στην Κυριακού Πελαγία, για την πολύχρονη προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν επίσης και στις αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ για την πολύχρονη προσφορά τους στα αγροτικά δρώμενα του τόπου και την διαχρονική στήριξη του Κύπριου αγρότη.

Στο φεστιβάλ το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, βουλευτές, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, οι Δήμαρχοι Δερύνειας, Σωτήρας και Αγίας Νάπας και πλήθος κόσμου.


ΠτΔ: "Να απαλλαγούμε από το άγος της παρουσίας τρίτων"

Την εκτίμηση ότι έφτασε η εποχή να απαλλαγούμε από το άγος της παρουσίας τρίτων ή εκείνων που θέλουν τους τρίτους να μας ελέγχουν, εξέφρασε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 1ο Αγροτικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), στον Πρωταρά.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος είπε ότι «κανείς δεν ξεχνά την Αμμόχωστο, ούτε τα υπόλοιπα των κατεχομένων μας. Όμως, και με λυπεί ειλικρινά, όταν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε, ή να μην δικαιολογήσουμε αλλά να εξισώσουμε ευθύνες».

Διερωτώμαι, συνέχισε, «ποιος είναι εκείνος που μπορεί να υποστηρίξει πως θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια λύση με συνέχιση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά και, το χείριστο, μόνιμη στρατιωτική βάση και εσαεί παρουσία μεραρχίας στην Κύπρο τουρκικών στρατευμάτων. Είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να είσαι ελαστικός και είναι πράγματα που εκφεύγουν των ορίων της ανοχής ή της αποδοχής».

Πρόσθεσε πως «αν οδηγηθήκαμε σε ένα αδιέξοδο παρά τη δική μας επιθυμία, παρά τις δικές μας πρωτοβουλίες, παρά τις δικές μας κινήσεις καλής θέλησης, ευθύνη ακεραία φέρει η Τουρκία, η οποία παρέμεινε το ίδιο αδιάλλακτη στις θέσεις που δεν είναι δυνατόν να τις δεχθεί κανένας Ελληνοκύπριος. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, είναι τη σιγουριά, την ασφάλεια και δεν μπορεί η ασφάλεια του ενός να αποτελεί απειλή για τον άλλον, είναι γενικότερα οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν πραγματικά να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά σε ένα απεξαρτημένο από τρίτους κράτος. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Αφού ανέφερε ότι «και οι εγγυήσεις είχαν προκαλέσει προβλήματα και τα κύρια προβλήματα, το λέω και δημόσια, προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο, κατά διάφορα χρονικά στάδια σε αυτή την ιστορία, από τους εγγυητές», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έφτασε η εποχή να απαλλαγούμε από το άγος της παρουσίας τρίτων ή εκείνων που θέλουν τους τρίτους να μας ελέγχουν».

Οφείλω, είπε, να διαχωρίσω «την Ελλάδα που από το 1974 και μετά σέβεται τις εκάστοτε εκλελεγμένες Κυβερνήσεις, όχι όμως και η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς ελέγχει πλήρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

"Ας ευχηθούμε ότι και οι ίδιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι μαζί μπορούμε να συνδημιουργήσουμε. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί μια για πάντα η απόφαση. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Ας αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ας δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής για όλους μας σε αυτό τον τόπο," τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη «θερμότατα τον Επίτροπο ΚΟΑΠ και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν και για αυτή την πρωτοβουλία που ξαναζωντανεύει πρωτοβουλίες που έχουν άμεση σχέση να ευαισθητοποιήσουν όλους για τον ρόλο του αγροτικού κόσμου στην οικονομία του τόπου, αν ιδιαίτερα αναλογιστείτε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φτάνουν σήμερα το 35% των συνολικών εξαγωγών».

Αυτό, συνέχισε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική βελτίωση όσον αφορά την αγροτική οικονομία και προς τούτο ο ΚΟΑΠ διαδραματίζει μαζί με τα υπόλοιπα κυβερνητικά Τμήματα σημαντικό ρόλο. Θέλω να συγχαρώ την ίδια ώρα και τις αγροτικές οργανώσεις οι οποίες με τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες τους αλλά και την προοδευτικότητα που διακρίνει τους αγρότες έχουν συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί, μέσα από την ενότητα, κοινή δράση και είναι αυτό που αποδίδει τα άριστα αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι «φροντίσαμε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταυτόχρονα μέσα από την πορεία της οικονομίας μας να είμαστε σε θέση να συγχρηματοδοτούμε ανάλογα προγράμματα και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των αγροτών».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» που βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους, σε αγρότες των οποίων εκτιμά τη συνεισφορά και σημείωσε πως «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πολιτεύεται κατά τον ίδιο τρόπο», έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.

Πιστεύω, κατέληξε, «ότι με νέες νομοθεσίες, με νέες πρωτοβουλίες σιγά σιγά οι μεσάζοντες παραμερίζονται και ο αγρότης μπορεί να απολαμβάνει πλέον άμεσα το κέρδος αντί της διαμεσολάβησης».


Ο πλήρης χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να εγκαινιάσω τη διοργάνωση του 1ου Παγκύπριου Αγροτικού Φεστιβάλ.

Συγχαίρω θερμότατα τον Επίτροπο ΚΟΑΠ και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν και για αυτή την πρωτοβουλία που ξαναζωντανεύει πρωτοβουλίες που έχουν άμεση σχέση να ευαισθητοποιήσουν όλους για τον ρόλο του αγροτικού κόσμου στην οικονομία του τόπου, αν ιδιαίτερα αναλογιστείτε οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φτάνουν σήμερα το 35% των συνολικών εξαγωγών.

Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική βελτίωση όσον αφορά την αγροτική οικονομία και προς τούτο ο ΚΟΑΠ διαδραματίζει μαζί με τα υπόλοιπα κυβερνητικά Τμήματα σημαντικό ρόλο.

Θέλω να συγχαρώ την ίδια ώρα και τις αγροτικές οργανώσεις οι οποίες με τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες τους αλλά και την προοδευτικότητα που διακρίνει τους αγρότες έχουν συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μέσα από την ενότητα κοινή δράση και είναι αυτό που αποδίδει τα άριστα αποτελέσματα.

Φροντίσαμε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταυτόχρονα μέσα από την πορεία της οικονομίας μας να είμαστε σε θέση να συγχρηματοδοτούμε ανάλογα προγράμματα και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των αγροτών.

Νιώθω πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, σε αγρότες των οποίων εκτιμώ τη συνεισφορά, και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πολιτεύεται κατά τον ίδιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας.

Πιστεύω ότι με νέες νομοθεσίες, με νέες πρωτοβουλίες σιγά σιγά οι μεσάζοντες παραμερίζονται και ο αγρότης μπορεί να απολαμβάνει πλέον άμεσα το κέρδος αντί της διαμεσολάβησης.

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στην Αμμόχωστο. Κανείς δεν ξεχνά την Αμμόχωστο ούτε τα υπόλοιπα των κατεχομένων μας.

Όμως, και με λυπεί ειλικρινά όταν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε, ή να μη δικαιολογήσουμε αλλά να εξισώσουμε ευθύνες.

Διερωτώμαι ποιος είναι εκείνος που μπορεί να υποστηρίξει πως θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια λύση με συνέχιση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά και, το χείριστο, μόνιμη στρατιωτική βάση και εσαεί παρουσία μεραρχίας στην Κύπρο τουρκικών στρατευμάτων. Είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να είσαι ελαστικός και είναι πράγματα που εκφεύγουν των ορίων της ανοχής ή της αποδοχής. Αν οδηγηθήκαμε σε ένα αδιέξοδο παρά τη δική μας επιθυμία, παρά τις δικές μας πρωτοβουλίες, παρά τις δικές μας κινήσεις καλής θέλησης, ευθύνη ακεραία φέρει η Τουρκία, η οποία παρέμεινε το ίδιο αδιάλλακτη στις θέσεις που δεν είναι δυνατόν να τις δεχθεί κανένας Ελληνοκύπριος.

Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, είναι τη σιγουριά, την ασφάλεια και δεν μπορεί η ασφάλεια του ενός να αποτελεί απειλή για τον άλλον, είναι γενικότερα οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν πραγματικά να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά σε ένα απεξαρτημένο από τρίτους κράτος. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Και οι εγγυήσεις είχαν προκαλέσει προβλήματα και τα κύρια προβλήματα, το λέω και δημόσια, προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο, κατά διάφορα χρονικά στάδια σε αυτή την ιστορία, από τους εγγυητές. Έφτασε η εποχή να απαλλαγούμε από το άγος της παρουσίας τρίτων ή εκείνων που θέλουν τους τρίτους να μας ελέγχουν.

Οφείλω βεβαίως να διαχωρίσω την Ελλάδα που από το 1974 και μετά, σέβεται τις εκάστοτε εκλελεγμένες Κυβερνήσεις, όχι όμως και η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς ελέγχει πλήρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Ας ευχηθούμε ότι και οι ίδιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι μαζί μπορούμε να συνδημιουργήσουμε. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί μια για πάντα η απόφαση. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Ας αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ας δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής για όλους μας σε αυτό τον τόπο.


Πηγή: SotiraNews / ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.