3 Αυγ 2017

Γαλανός: «Μπλόφα» τα τουρκικά σενάρια για την Αμμόχωστο


Τουρκικά συμφέροντα εποικισμού της Αμμοχώστου βλέπει ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας τα σενάρια που δημοσιεύονται στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μπλόφα» και «τακτικισμούς».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου πραγματοποιεί σειρά επαφών για το θέμα με αξιωματούχους της Κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναμένεται να παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα την Παρασκευή, στις 11:30πμ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ακολούθως, θα δει τη Δευτέρα την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Επιμένουμε ότι η μόνη βιώσιμη και λειτουργική εξέλιξη στο θέμα της Αμμοχώστου…είναι η επιστροφή [του περίκλειστου τμήματος] με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη και βέβαια υπό ε/κ διοίκηση» είπε ο κ. Γαλανός, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ένας αριθμός ανθρώπων μπορεί να θέλουν να πάνε και είναι δικαίωμά τους», είπε, πρόσθεσε όμως ότι θα επιστρέψουν σε μια πόλη που πρέπει να ξαναχτιστεί. Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι με τον τρόπο αυτό «δίδεται αναγνώριση στο κατοχικό καθεστώς».

«Στην πραγματικότητα πίσω από τα σχέδια – αν υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί – είναι τουρκικά συμφέροντα εποικισμού της Αμμοχώστου» και η εξυπηρέτηση τουρκικών οικονομικών συμφερόντων, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά παίζει με τα συναισθήματα του προσφυγικού κόσμου, ο οποίος, πέραν του πόθου της επιστροφής, νιώθει «έντονα αδικημένος και απαξιωμένος όλα αυτά τα χρόνια».

«Η λογική όμως των πραγμάτων υπαγορεύει ότι πρόκειται για μια μπλόφα, για ένα παιχνίδι, έναν τακτικισμό» είπε ο κ. Γαλανός και εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμμοχωστιανών δεν θα επιστρέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το Σεπτέμβριο η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γαλανός ανέφερε εξάλλου ότι η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου στη Δερύνεια προγραμματίζεται φέτος για τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την επιλογή της ημερομηνίας αυτής είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η δυσκολία του προσφυγικού κόσμου να συμμετάσχει λόγω των θερινών διακοπών.

Θα είναι περισσότερο αποτελεσματική η μεγάλη εκδήλωση μας αν γίνει το Σεπτέμβρη, είπε ο κ. Γαλανός, ανέφερε όμως ότι στις 14 Αυγούστου να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα υιοθετηθεί ψήφισμα και θα ακολουθήσει συζήτηση για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό.

Στη συνεδρία θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος πολίτης της Αμμοχώστου, είπε ο κ. Γαλανός ενώ ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: POLITHS

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.