28 Αυγ 2017

Αγία Νάπα: Σκέπασαν προτομή ήρωα και κατέβασαν σημαίες


Καταγγελία για κάλυψη με πανί της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Λουκά Λουκά δημοσιεύει σήμερα το SigmaLive. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, άγνωστοι οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας προέβησαν την περασμένη Παρασκευή σε μια αψυχολόγητη ενέργεια προκαλώντας την αντίδραση και την δυσαρέσκεια μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, κατά την διάρκεια διοργάνωσης μουσικού φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία του Δήμου, άγνωστοι σκέπασαν με σεντόνι την προτομή του ήρωα της ΕΟΚΑ Λουκά Λουκά ενώ κατέβασαν από τους ιστούς την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία.

Οι ενέργειές τους αυτές έγιναν αντιληπτές από τους διερχόμενους οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους για την κίνηση αυτή. Όπως πληροφορείται το Sigmalive παρόμοιες ενέργειες έγιναν και στο παρελθόν κατά την διάρκεια διεξαγωγής παρόμοιων συναυλιών.


Ο ήρωας Λουκάς Λουκά

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λουκάς Λουκά γεννήθηκε στην Αγία Νάπα στις 10 Αυγούστου 1941 και έχασε την ζωή του ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Ο Λουκά ήταν μέλος των μαθητικών ομάδων της ΕΟΚΑ και η δράση του ήταν κυρίως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εναντίον της κατοχής της Κύπρου από τους Άγγλους, ρίψη φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Αγία Ναπά.

Την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου 1958 χιλιάδες Βρετανοί προέβησαν, με την ανοχή των αρχών, σε κάθε είδους βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων πολιτών της Αμμοχώστου, μετά την επιβολή κατ’οίκον περιορισμού, εκδικούμενη τον φόνο της Αγγλίδας Κάλιφ, την οποία η ΕΟΚΑ είχε καταδικάσει κατηγορηματικά.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της πόλης οι οποίες οδήγησαν σε γενικότερες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 200 άτομα, να φονευθούν δυο Έλληνες και ένα κοριτσάκι να πεθάνει από φόβο.

Ο Λουκάς Λουκά, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι συναγωνιστή και συμμαθητή του, ξεκίνησε να πάει στο δικό του, όταν έπεσε σε περίπολο των Άγγλων οι οποίοι τον άρπαξαν και κτυπώντας τον ανελέητα με ρόπαλα τον σκότωσαν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.