24 Αυγ 2017

Ακίνητα: Στο Παραλίμνι τα πιο ακριβά εξοχικά αλλά και οι φθηνότερες κατοικίες


Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 30ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παρούσα έκδοση του δείκτη έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον και τις τιμές τουριστικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ η Πάφος και το Παραλίμνι έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο.

Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 2,3% και 1,3% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα, στο 4,6% για τα διαμερίσματα και 2,8% για τα σπίτια. Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών παρουσίασαν παγκύπρια τριμηνιαία αύξηση, 1,7% για τα διαμερίσματα και 1,3% για τα σπίτια.

H Λεμεσός παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στα εξοχικά διαμερίσματα, η οποία έφτασε στο 2,9% και το Παραλίμνι στις εξοχικές σπίτια, με αύξηση 2,1%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,9%, των σπιτιών κατά 3,3%, των γραφείων κατά 2,8%, των αποθηκών κατά 2,6% και των καταστημάτων κατά 4,4%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 2,5% στα διαμερίσματα, 2,6% στα σπίτια, 1,6% στα καταστήματα και 4,6% στα γραφεία, ενώ οι τιμές για τις αποθήκες παρέμειναν σταθερές. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5,5% για τα διαμερίσματα, 9,6% για τα σπίτια, 6,3% για τα καταστήματα, 3,1% για τα γραφεία και 11% για τις αποθήκες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε όπως αποφεύγετε απρεπείς λέξεις και εκφράσεις.